Криминалац протеран, па поднео захтев за азил: Немачка пооштрава контролу на границама

Танјуг

06. 11. 2019. у 13:47

Криминалац протеран, па поднео захтев за азил: Немачка пооштрава контролу на границама

Илустрација / Фото Танјуг / АП

Бурна дискусија због повратка протераног шефа једног криминалног клана натерала је немачку владу да пооштри граничне контроле
Бурна дискусија због повратка протераног шефа једног криминалног клана натерала је немачку владу да пооштри граничне контроле.

Либанац Ибрахим Мири, шеф једног криминалног клана у Немачкој, био је протеран, а потом се илегално вратио у Немачку и поднео захтев за азил.

Због овог случаја је министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер наложио пооштравање контрола на границама и проширење контрола унутар земље.

"Случај Мири је тест за нашу демократију. Ако се не наметне правна држава онда ће грађани изгубити поверење у целокупни систем азила", упозорио је Зехофер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Упозорење немачког министра Зехофера: Опасност од новог избеглицког таласа

Циљ пооштравања контрола је да се нађу особе које и поред забране повратка у Немачку бораве у тој земљи.

Иначе, Немачка је након избегличке кризе 2015. године увела контроле на својим границама ка Аустрији, али су до сада оне биле спровођене по случајном узорку.

Сада, према одлуци министра, контроле ће бити строжије и опсежније.

Немачки Билд преноси да ће морати да се рачуна на контроле и на споредним путевима у близини границе.

А уколико неко упркос забрани уласка у земљу покуша да пређе границу биће, како је најављено, одмах враћен.

Уколико особа са забраном уласка у Немачку поднесе захетв за азил на немачком тлу биће ухапшена, а за илегалан боравак предвиђена је затворска казна до три године.

"Важно је да се судски поступак заврши док је лице у затвору", напомиње Зехофер додајући да то значи да онај ко и поред забране уласка у Немачку поднесе захтев за азил не може бити на слободи, већ мора да у затвору чека да му молба буде решена, а онај коме молба буде одбијена биће одмах протеран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације