Сондленд: Трамп условљавао војну помоћ Украјини истрагом

Танјуг

среда, 06. 11. 2019. у 00:11

Сондленд: Трамп условљавао војну помоћ Украјини истрагом

Фото: Танјуг/АП

Гордон Сондленд каже да је исплата војне помоћи Украјини условљена тиме да председник те земље Володимир Зеленски јавно каже да је отворио истрагу о пословању сина Џозефа Бајдена
Амбасадор САД у ЕУ Гордон Сондленд, који сведочио иза затворених врата у истрази о опозиву председника Доналда Трампа, променио је исказ и признао да је знао да је исплата војне помоћи Украјини условљена тиме да председник те земље Володимир Зеленски јавно каже да је отворио истрагу о пословању сина Џозефа Бајдена.


Ову промену у односу на ранији исказ, када је тврдио да војна помоћ и истрага о Бајдену нису повезане, Сондленд је објаснио тиме да му је памћење “освежено” када је чуо исказе још двоје сведока у истрази, пише Глас Америке.


Демократе у Представничком дому објавиле су транскрипт сведочења Гордона Сондленда, као и бившег изасланика за Украјину Курта Волкера, а раније су објављени и искази саветника државног секретара Мајка Мекинлија и бивше амбасадорке у Украјини Мари Јованович, која је отворено говорила о томе да Трампов лични адвокат Руди Ђулијани води политику из сенке са Украјином.


Курт Волкер, бивши специјални изасланик за Украјину, и Гордон Сондленд, амерички амбасадор у Европској унији, били су укључени у политику Беле куће према Украјини и свесни телефонског позива који се 25. јула одиграо између Трампа и председника Украјине, Владимира Зеленског, који је од кључног значаја за истрагу, преноси АП.


Сондленд је у транскрипту ревидирао своје сведочење, признајући да је у септембру разумео да је америчка помоћ Украјини повезана са јавним обећањем украјинских власти да ће истражити корупцију у тој земљи.


Конкретно, Сондланд је рекао да се сада присећа разговора у Варшави с главним помоћником украјинског председника, у којем је Сондланд рекао да до обнављања војне помоћи вероватно неће доћи док Украјина не објави јавно саопштење у којем се обавезује на борбу против корупције.


Трамп је у позиву 25. јула тај захтев повезао са истрагом Џоа Бајдена.


Прочитајте још: МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ? Трамп тражио да се истражи Бајденов син


С друге стране, Трамп и његове присталице и даље негирају наводе да је Бела кућа повукла готово 400 милиона долара војне помоћи захтевајући од Украјине да објави информације које би нанеле штету Бајдену, могућем кандидату демократа на председничким изборима наредне године, пише Данас.


Према Сондленду, Трамп је рекао да не жели ништа за узврат, већ "само да Зеленски учини праву ствар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације