Митрополит црногорско-приморски Амфилохијесусрео се на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици са амбасадорком САД у Црној Гори, Џуди Рајзинг Рајнке.


После обиласка Саборног храма Христовог Васкрсења, Митрополит је, поздрављајући амбасадорку и њене сараднице, указао на вишевековну и богату хришћанску историју и културу на просторима на којим се данас налази Црна Гора.


Из Митрополије саопштавају да су саговорници разменили мишљења по бројним питањима у погледу начина остваривања и заштите права на слободу вероисповести или увјерења, изазова који постоје у односима између Цркве и државе, проблема у погледу немогућности остваривања права на реституцију имовине која је од Цркве и других верских заједница одузета за време комунистичког режима после Другог светског рата. Посебна пажња је посвећена питању Предлога закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.


Прочитајте још: Митрополит Амфилохије и премијер Марковић: Консензусом до решења


-На крају састанка, закључено је да се о тако важним друштвеним питањима као што је право на слободу вероисповијести или уверења мора водити најшири јавни, стални и институционални дијалог уз пуно међусобно поштовање, сарадњу и толеранцију државе и свих субјеката верске слободе, навели су из Митрополије црногорско-приморске.