Разлика у просечним платама између мушкараца и жена у Европској унији значи да жене у европском блоку од данас па до краја године раде бесплатно, упозорила је Европска комисија.

Такозвани дан равноправности у платама служи како би се указало на чињеницу да жене и даље зарађују мање од мушкараца на истим пословима.

Широм ЕУ жене зарађују просечно 16 посто мање од мушкараца, према последњим подацима. Та цифра је за 0,2 процентна поена мања у односу на претходну годину, преноси Полсовни дневник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕУ одлучила да се обрачуна са прањем новца након неколико скандала

"Пре 60 година начело равноправности плата уписано је у европске уговоре и још увек жене широм Европе не виде усклађеност стварности свакодневних живота са законима", написали су у саопштењу комесари Европске комисије Вера Јурова, Марјиан Тисен и Франс Тимерманс.

"Иако смо направили неке кораке у правом смеру у протеклих пет година мора да се учини више и брже. Наши грађани од нас очекују да се више потрудимо", додали су.

Новоименована председница ЕК Урсула вон дер Лејен, која ће бити прва жена на челу владе ЕУ, обећала је закон о транспарентности плата у првих сто дана свог мандата.

То би, заједно с новим правилима ЕУ која олакшавају мушкарцима и женама да равноправно деле одговорности за одгој деце, требало да "одговори на корене узорка јаза у платама по полу", навело је троје комесара.

Вон дер Лејен је саставила тим комесара с равноправном заступљеношћу мушкараца и жена, али је три нена кандидата одбио Европски парламент. Сад се не чини изгледним да ће постићи родну равноправност у Комисији, закључује Пословни.