Борис Џонсон се извинио што није остварио Брегзит као што је обећао

Бета

03. 11. 2019. у 14:56

Борис Џонсон се извинио што није остварио Брегзит као што је обећао
Британски премијер је такође критиковао америчког председника Доналда Трампа,

Британски премијер Борис Џонсон извинио се данас зато што није остварио излазак земље из ЕУ 31. октобра као што је обећао и бранио свој споразум о томе постигнут са Европском унијом.

На питање новинара Скај њуза (Sky News) да ли би се извинио члановима своје Конзервативне странке који су га довели на власт зато што није одржао реч Џонсон је одговорио "свакако".

Џонсон је стигао на власт у јулу обећавајући да ће бити спроведен Брегзит 31. јула шта год да кошта, и рекао да би радије умро у јарку него тражио ново одлагање Брегзта. Али, морао је да тражи одлагање до 31. јануара, пошто његов договор о разлазу постигнут са Бриселом није добио одобрење Парламента.

Џонсон је због тога данас у интервјуу изразио "дубоко жаљење".

Британски премијер је такође критиковао америчког председника Доналда Трампа, свог пријатеља и савезника, који је у четвртак оценио да договор постигнут са ЕУ не дозвољава да се склапају трговински споразуми са Великом Британијом.

Прочитајте још - Брегзит без споразума изазива и несташицу тоалет папира

"Не желим да оцрним председника али с тим у вези он очигледно греши. Ко год погледа наш споразум може да види да је изванредан", рекао је Џонсон.

Он је рекао да то одлагање није толико болно због обећања или његовог ега већ због неизвесности шта то доноси за целу земљу.

"Фирме не могу да праве предвиђања, породице не могу да планирају, људи не знају када ће Брегзит да се догоди", рекао је Џонсон.

Објаснио је да страхује да ће бити још одлагања уколико главна опозициона Лабуристичка странка дође на власт после превремених избора 12. децембра. Он је оценио "лудим" предлог те партије да се поново преговара о излазном договору са ЕУ и да се поднесе Британцима на гласање.

Џонсон је такође изјавио да не види никакав разлог да се продужи прелазни период после Брегзита даље од предвиђеног датума, односно децембра 2020, оценивши да би трговински преговори требало да буду изузетно једноставни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Мица Хаубица

03.11.2019. 17:24

рече да ће Пантелији да прави друштво, па ништа, а?