Хиљаде затвореника, који ће бити ослобођени из европских затвора када одслуже своје казне, можда су радикализовани као исламистички екстремисти у затвору и представљају ризик, изјавио је европски комесар за безбедност Џулијан Кинг.

Борци из Сирије који се враћају у Европу такође су за бригу, рекао је Кинг на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

У последње две деценије Европа је била мета неколико исламистичких екстремистичких напада, са порастом напада 2015. године, када је убијено више од 130 људи у Паризу у координисаној операцији средином новембра.

Снаге безбедности у земљама ЕУ од тада су ухапсиле стотине екстремиста, а око 1.100 се и даље налази у затворима под оптужбама за тероризам, рекао је Кинг.

Он је навео да би двоструко више оних који су ухапшени због других злочина могли бити радикализовани у европским затворима.

Ми се суочавамо са изазовом да су онима који су процесуирани и налазе се у затвору због терористичких дела последњих година казне при крају и треба да буду пуштени на слободу“, рекао је Кинг и додао да у европским затворима има неколико хиљада таквих људи.

Џихадистичка претња није нестала“, истакао је Кинг, мислећи на арапски израз за свети рат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Европа не зна шта да ради са крвавим ратницима ислама

Нема шансе да смањимо нашу одбрану“, додао је он.

Поред овог домаћег изазова, Европа је суочена и са безбедносним ризицима које представљају грађани ЕУ који су се борили на Блиском истоку за такозвану Исламску државу (ДАЕШ) или друге исламистичке екстремистичке групе и сада би могли да се врате на континент, користећи нестабилну ситуацију у Сирији.


sputniknews.com