У ОКВИРУ пројекта 955А, подморница на нуклеарни погон „Кнез Владимир“, тестирала је, први пут у историји, балистичку ракету "булава" током вежби у Белом мору, саопштило је јуче руско министарство одбране.

У саопштењу се додаје да је подморница испалила ракету док је била под водом са позиције у Белом мору ка полигону Кура у области Камчатка на далеком истоку Русије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Две године је летела изнад нас: Шта је радила најзагонетнија америчка летелица на свету (ВИДЕО)

Министарство наводи да је "булава" летела у нормалном режиму и да је њена лажна бојева глава слетела на циљ у предвиђеном року, што је регистровано опремом за снимање података.

Командант руске Северне флоте изјавио је да ће тестирање подморнице "Кнез Владимир" бити завршено до краја године и да ће у том периоду бити тестирано и њено оружје. Према његовим речима, подморница ће бити предата Северној флоти у новогодишњој ноћи.

"Кнез Владимир" је први стратешки подводни крузер изграђен у оквиру унапређеног Пројекта 955А, а поринута је у новембру 2017. године. Министарство одбране истиче да она има бољу звучну скривеност, способност маневрисања и пловидбе у дубокој води, као и унапређени систем контроле оружја.

Подморнице из овог програма могу да носе 16 ракета "булава" и опремљене су цевима за торпеда од 533 милиметра.