Након што је напустио директорско место у Алибаби, Джек Ма, најбогатији човек у Кини, отвара школе у којима ће децу учити мудрости, преноси Тпортал.


Свој образовни пројект Джек Ма најављује неко време, а сада већ оснива вртиће, основне и средње школе.


Последњих пет година ради с наставницима из руралних подручја и развија систем који би му помогао да се откривају "праве" вође, надахнут различитим образовним системима, од америчког до оног у старом Риму.


"Бити мудар значи живети као човек, а живети као човек значи бринути се о другима и бринути се о будућности", изјавио је на Форбесовој ЦЕО конференцији 2019. одржаној у Сингапуру средином овог месеца некадашњи наставник енглеског језика, једини просветни радник који је из учионице улетио у свет мултимилијардера, али и једини бивши наставник који властитим новцем намерава финансирати образовну реформу.


На питање шта намерава да ради након напуштања директорског места у свом пословном царству, Дзек Ма (55) одговара да ће следећих годину дана обилазити школе и наставнике широм света да учи на њиховим искуствима, јер се жели посветити образовању младих у доба информатичких технологија.


"До педесете зарађујете новац, а после педесете трошите га на друге, јер га сами не можете потрошити", каже данас најбогатији Кинез и један од најбогатијих људи на свету, чије је богатство 38 милијарди долара.


Прочитајте још: ДжЕК МА У ОПРОШТАЈНОМ ГОВОРУ: Живите озбиљно, будите срећни


Суоснивач интернетске трговине Алибабе и њен дојучерашњи генерални директор жели улагати новац у побољшање и промену образовног система у Кини, а не да га даје инвеститорима и банкама.


Сматра да је довољно млад да следећих 15 година подучава, јер је у Алибаби постигао оно што је хтео и предао је кормило првом сараднику, радохоличару Даниелу Зхангу, па сада креће у нову пустоловину.


Нјегова одлука једнако је несвакидашња у свету великог бизниса, као и многе друге ствари везане уз тог особитог милијардера.