ЈУЧЕ се око 80.000 људи, што је завинични податак док организатори тврде да је број више пута већи, окупило у Барселони на скупу подршке шпанском јединству, а против сепаратистичких тежњи у Каталонији које су довеле до најгоре политичке кризе у Шпанији после више деценија.

Организација "Каталонско цивилно друштво" сазвала је, под паролом "За суживот, за Каталонију. Доста!" овај скуп. Окупљени грађани носили су заставе Шпаније и Каталоније, а на једном транспаренту је писало "И ми смо Каталонци, зауставите ово лудило!".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Леонид Савин: САД не могу да зауставе Кину, све што кажу звучи као блеф


Међу учесницима су били Микел Исета, лидер каталонских социјалиста, министар иностраних послова Ђозеп Борељ, иначе Каталонац, председник "Народне партије" Пабло Касадо и лидер "Грађана" Алберт Ривера.

Присуствује и ултрадесна партија "Вокс", али без активног учешћа. Игнасио Гарига, представник "Вокса", рекао је да неће бити на челу колоне нити ће учествовати говором. Није пропустио прилику да "поткачи" социјалисте из ПСОЕ којима је поручио да треба да изаберу "да ли ће бити на страни терориста или живе Шпаније. Обе позиције истовремено су немогуће", рекао је један од лидера деснице.

Пабло Касадо је послао поруку Каталонцима прошпанске оријентације "да нису сами", док је Мануел Валс, бивши премијер Француске, по рођењу Каталонац, рекао:

- Поносни смо што смо изашли на улице да бисмо рекли свету да смо Каталонци, Шпанци и Европљани и да се супротстављамо национал-популизму.


Шпанске заставе на улицама


Овај скуп организован је након вишедневних протеста каталонских сепаратиста који су повремено били и насилни. Они су протестовали против одлуке Врховног суда да на затворске казне од девет до 13 година, осуди девет сепаратистичких лидера због покушаја сецесије 2017. године.

Истовремено, док су "уставобранитељи" на свом митингу бранили јединство Шпаније, "Комитет за одбрану Републике" сазвао је контрамитинг на тргу Сан Ђауме како би се обележила друга годишњица унилатералне (симболичне) декларације Карлеса Пуђдемона о независности.

Више улица и прилазних путева граду било је блокирано од стране сепаратиста. Такође је прекинут железнички саобраћај на делу пруге између Ђироне и Фигераса.

Испитивања јавног мњења показују да су Каталонци, њих око 7,5 милиона, подељени по питању сецесије од Шпаније.

За независну Каталонију


СВАКОДНЕВНИ ПРОТЕСТИ

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ у Барселони скоро свакодневно су одржаване од 14. октобра када је шпански Врховни суд осудио деветоро политичара и активиста. После изрицања пресуде његовим колегама, одбегли бивши каталонски лидер Карлос Пуђдемон предао се белгијским правосудним властима, након што је Шпанија издала нови налог за његово хапшење.