Француска уводи нова правила за електричне тротинете

Танјуг

субота, 26. 10. 2019. у 10:07

Француска уводи нова правила за електричне тротинете

Фото ЕПА

Од данас, возачи тротинета мораће да имају најмање 12 година и неће моћи да тротинет возе тротоаром, а до јула наредне године биће ограничена и брзина
Француска влада одлучила је да уведе нова правила за електричне тротинете, како би "вратила мир пешацима", а наакон бројних инцидената, па чак и смртних случајева који су се догодили са овим превозним средством.


Од данас, возачи тротинета мораће да имају најмање 12 година и неће моћи да тротинет возе тротоаром, а до јула наредне године биће ограничена и брзина, односно неће моћи да прелази 25 километара на сат, преноси ББЦ.


Француски министар саобраћаја Жан Баптист Џебари невео је у саопштењу да је циљ нових правила да се подстакне одговорнија употреба двоточкаша и да се врати спокој пешацима, пре свега оним најрањивијим - старима, деци и особама са инвалидитетом.


Нова правила подразумевају да ће вожња плочником бити дозвољена само у одређеним областима, да само једна особа може да вози тротинет, да није дозвољена употреба мобилних телефона или слушалица приликом вожње.


Прочитајте још: Електрични тротинети – код нас и у Европи


Ако се тротинет вози на прометним саобраћајницама, возач ће морати даа носи заштитну кацигу и видљиву одећу.


Фото ЕПА


Свако кршење праавила за собом повлачи казну од 135 до 1.500 евра.


Иако су електрични тротинети све популарнији у Француској због практичности, али и због еколошке функције, доста инцидената се догађа - последњи се догодио прошле недеље у Бордоу када је један младић погинуо а девојка повређена након судара тротинета на коме су били и аутомобила.

Фото ЕПА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације