МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИМ милионерима и милијардерима западне санкције не сметају да буду још богатији. Према анализи Креди Свис банке, средином 2019. у Русији је живело 110 милијардера и 246.000 доларских милионера.

Прочитајте још: Санкције Русији без ефекта

У анализи коју је направила швајцарска банка, десет одсто најбогатијих грађана Русије власници су чак 83 одсто личног богатства те земље. То говори о великом раслојавању јер по службеној статистици скоро 19 милиона људи живи сиромашно.

У последњих годину дана број доларских милијардера у Русији је порастао са 74 на 110, а број милионера је порастао са 172.000 на 246.000.

Прочитајте још: ПРВИ ПУТ НАКОН УВОЂЕЊА САНКЦИЈА: Русија нема државна дуговања

Поређења ради, у Америци се у рукама богаташа налази 76 одсто богатства свих грађана. У Кини десет одсто богатог становништва поседује 60 одсто богатства свих грађана.

У анализи споменуте швајцарске банке се тврди да у свету укупно има 46,8 милиона људи чије богатство прелази милион долара. У последњих годину дана њихов број се повећао за милион и сто хиљада.

У Русији су најбогатији људи власници и трговци нафтом, гасом, металом и другим сировинама. Економски експерт Игор Пољаков објашњава да компаније које се баве енергентима и даље имају велике приходе па се и богатство њихових власника повећава. Пољаков истиче да расту зараде и оних који се баве црном металургијом, али и оних који производе храну.

Depositphotos Робна кућа "Гум"

Истовремено руски економисти упозоравају на то да службена статистика показује да 18,6 милиона грађана те земље има приходе мање од животног минимума, који износи 11.000 рубаља, што је око 150 евра. Статистика показује да је таквих 12,7 одсто.

Већина економских експерата упозорава на негативну тенденцију све већег социјалног раслојавања. Најновије истраживање је показало да 49,4 одсто грађана тврди да са новцем који имају могу да покрију само куповину хране и одеће. А 14 одсто се жали да осим хране не могу да купе ништа и имају проблеме да плате комуналије. Око један одсто се жали да нема довољно рубаља ни за храну.

На сасвим другом полу су они који могу да купе све што пожеле и немају никаквих финансијских проблема. Таквих је у данашњој Русији 2,7 одсто.

ГЕОГРАФСКИ РАСПОРЕД

ОД укупног броја милионера у свету, 40 одсто њих живи у САД. Чак 18,6 милионера су грађани САД. Десет одсто милионера у свету живи у Кини, шест одсто у Јапану, пет одсто у Великој Британији и Немачкој, а четири одсто у Француској.