СУД у Бангладешу осудио је у четвртак 16 особа, међу којима и директора верске школе, на смртну казну због убиства ученице Нусрат Џахан (19), коју су запалили.

Прочитајте још: Јаба - дрога која разара Бангладеш

Девојка је у марту оптужила директора за покушај силовања и сексуално узнемиравање, а убиство се догодило у априлу пошто је одбила да повуче тужбу.

Осуђени, њих петорица, полили су девојку керозином и запалили је на крову верске школе на југоистоку Бангладеша. Нусрат је преминула пет дана касније, 10. априла, али је пре тога именовала своје нападаче. Више од 80 одсто њеног тела је изгорело.

- Задовољни смо пресудом - рекао је тужилац Хафез Ахмед новинарима испред суда.

Полиција је навела да је убиство извршено по налогу директора школе и још два учитеља који су се тада налазили у притвору. Породица девојке се још налази под полицијском заштитом и претње им и даље стижу.

Прочитајте још: Поново успостављена смртна казна за федералне затворенике

Убиство девојке изазвало је гнев јавности у Бангладешу и масовне протесте на којима су демонстранти тражили казну за убице. Цео судски процес је трајао неуобичајено кратко, само 62 дана. И премијер Бангладеша Шеик Хасина је посетио породицу спаљене девојке и обећао да ће правда бити задовољена.

Случај је у жижу ставио велики пораст броја сексуалних преступа у Бангладешу, земљи на југу Азије са 165 милиона људи. После случаја у коме је живот изгубила Нусрат Џахан, власти су наредиле да 27.000 школа оснују посебне комисије које се баве спречавањем сексуалног узнемиравања у њима.

Последњи извештај говори да је у првих шест месеци ове године био 731 случај пријављеног силовања жена или деце. Али аналитичари сматрају да је прави број далеко већи јер се силовања не пријављују из страха да ће жртве бити одбачене од стране сопствене породице у овој врло конзервативној заједници.

ПРАВДА ЗА ЖРТВЕ РЕТКОСТ

ОВАЈ случај је открио систем "културе некажњавања" у случајевима сексуалног искоришћавања жена и деце у Бангладешу. Реткост је да овакви случајеви, укључујући и силовања, дођу до полицијске истраге и суда. Адвокати кажу да тек у четири одсто свих прекршаја правда буде задовољена.