МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПРЕДСЕДНИК Владимир Путин домаћин је дводневног самита Русија - Африка који се данас завршава у Сочију. Присутни су лидери 43 афричке земље, а још 11 ће бити представљене потпредседницима или министрима спољних послова. Самитом осим Путина председава и председник Египта Абделфатах Сиси, који је уједно и председник Афричког савеза.

Прочитајте још: САМИТ РУСИЈА АФРИКА: Путин отписао 20 милијарди долара дуга и послао нуклеарне бомбардере на црни континент

Ово је први руско-афрички скуп таквог формата. Идеју за његово одржавање дао је Путин у јулу 2018. године, а самит се одржава под паролом "За мир, безбедност и развој".

Планирано је да се на крају скупа донесе декларација о руско-афричким односима, о заједничким наступима на међународној арени, и потписивање неколико заједничких докумената.

Истовремено се у Сочију одржава и економски форум под називом "Русија и Африка - отварање потенцијала сарадње" на коме учествују представници великих руских и афричких компанија. На форуму је присутно око десет хиљада учесника из индустријске сфере, али и финансија, телекомуникација, туризма... Разговарало се и о атомским технологијама, заједничким нафтним пројектима, као и сарадњи руских и афричких банака.

Уочи почетка самита Путин је казао да Русија намерава да инвестира у Африку милијарде долара. Само Египту Русија ће дати кредит од 25 милијарди долара за градњу атомске централе која ће имати четири реактора. Разговарало се и о градњи руске индустријске зоне у Порт-Саиду.

Наставиће се и војнотехничка сарадња са афричким земљама која има дугу традицију. Постсовјетска Русија је отписала афричким земљама дуговања већа од 20 милијарди долара.

ДУПЛИРАНА ТРГОВИНА

ЗА последњих пет година трговинска размена Русије са земљама Африке се повећала два пута па је достигла 20 милијарди долара. Москва жели да са афричким земљама сарађује и у сфери образовања. Још у совјетско време велики број студената студирао је на совјетским универзитетима. Сада у Русији студира 17.000 студената из Африке.