Јункер слути на зло док одлази: Чувај се Европо, ми изумиремо!

В. Н.

23. 10. 2019. у 21:58

Јункер слути на зло док одлази: Чувај се Европо, ми изумиремо!

Фото АП

Одлазећи председник ЕК упутио упозорење у последњем говору пред ЕП у том својству

ОДЛАЗЕЋИ председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је да Европа слаби демографски, економски и политички, као и да сама мора да се бори против национализма.

Прочитајте још:Јункер: Чинимо све за Брегзит уз договор, у противном одговорност сноси Лондон

Јункер је у последњем говору пред ЕП у својству шефа ЕК оценио да је највећи европски успех и највећа тековина чињеница да се у Европи очувао мир јер "Европа значи мир".

- Шта је будућност Европе? Ми смо најмањи континент. Већина Европљана то уопште не зна. Ми смо врло мали, као европски континент - рекао је Јункер. - Ми изумиремо. Нећемо нестати али биће нас све мање. На почетку 20. века Европљани су чинили 20 одсто светске популације. На крају овог века од 10 милијарди људи на земљи, Европљани ће чинити само четири одсто.

Прочитајте још: "Заштита европског начина живота" изазвала буру реакција у врху Европске комисије

Европа ће, по његовим речима, изгубити и економску моћ и за неколико година ниједна европска земља неће бити чланица Групе седам најразвијенијих држава, наводи се у саопштењу на сајту председника ЕК.

С обзиром на овај неповратан развој догађаја, вара се онај ко мисли да је дошао моменат да се мање прича у европским, а више у националним оквирима.

Он се залаже да се и по питањима спољне политике квалификованом већином одлучује у Савету.

- Одлазим са функције не тужан, али не ни претерано срећан, са осећајем да сам се поштено трудио - рекао је он. - А било би боље кад би се сви поштено трудили.

Он је рекао и да је поносан што је дуго био део веће целине "важније од свих нас".

- Чувај се Европо. И бори се против глупог и ограниченог национализма. Живела Европа - закључио је Јункер.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

VEROVATNO GA UHVATIO ISIJAS

23.10.2019. 22:46

Odlazeci od pulta (govornice) nesto je bio zavozan. A to sto sluti na zlo, zna stari lisac sta ceka evropu kad se ceo balkan prikljuci, posebno njihovi sticenici albanci, severno-makedonci i Milogorci, ma ima EU da cveta.

Pjer

23.10.2019. 22:51

Hrišćani su vekovima ginuli i gradili Evropu a neki kao dotični da tuđe dedovine naseli nekima koji nisu uložili ništa. 1000 džamija u Nemačkoj ! Evropljani treba da poštuju sebe da poštuju svoje poreklo, kulturu, religijska ubeđenja, da što su preci izgradili ostave za svoje a ne tuđe potomke. Vreme je da se radi na čistim računima i da narodi Evrope imaju svoje države koje će biti njihove i njihovih potomaka. Vreme je da pošteni ljudi imaju svoje države a tzv E.U. više to svakako nije!

Slusaj Junkeru

23.10.2019. 23:04

A kakva je to Evropa moguća ako se ne zaštiti evropski čovek koji je nosilac Evrope i evropske kulture? Od migranata iz Turske nikad nisu nastali Evropljani , ni nakon vise generacija Turaka rodjenih u Nemackoj. A Turci su najsekularniji i "najevropskiji" od tog tipa migranata. Kakvoj se Evropi nadate tek sa ostalima ? Bez zdravog nacionalizma - nece biti ni Evrope

Zigula37

24.10.2019. 00:19

Živeli Djunkeru .... ti si se bar provodio štipkao nazdravljao pipkao pevao i sad ides u penziju ....nastavices da savetujes drzis tribine napises knjigu.... A obican zdravorazuman seljak gleda u nebo dal ce grad ili kiša. E živote ....pokvareni dzojstiku.

Dragan Sweden

24.10.2019. 03:01

Nakrao se dobro i sada odlazi njegove gazde vladari iz senke zadovoljni traze mu smenu da bi dokrajcili evropske narode.