Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган постигли су данас договор о подели контроле над североистоком Сирије, који захтева повлачење курдских бораца целом дужином сиријско-турске границе.

Споразум даје курдским борцима још 150 сати, почевши од сутра поподне, да се повуку са преосталих подручја дуж 440 километара турско-сиријске границе.

Према споразуму, Турска ће задржати контролу над областима у које је ушла од покретања офанзиве на Сирију, пренео је АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како је Путин у Сирији рат добио без рата

Споразум дозвољава руским и сиријским трупама да контролишу остатак границе.

Путин и Ердоган су се, такође, договорили да њихове трупе врше заједничке патроле пограничног подручја.

Турска и Русија договориле су се да ће се курдске снаге у Сирији, такозване Народне заштитне јединице, повући на удаљеност од 30 километара од турске границе и напустити градове Тел Рифат и Манбиџ, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Курди засули “паљбом” америчке војнике (ВИДЕО)

Ердоган је у Сочију, на заједничкој конференцији за новинаре са руским председником Владимиром Путином, рекао да ће турске и руске снаге спровести заједничке патроле на северу Сирије на удаљености од 10 километара од границе.

Он је, након вишечасовног разговора са Путином о ситуацији у Сирији, навео да ће Анкара сарађивати са Москвом на безбедном повратку сиријских избеглица, које се налазе у Турској, преноси Ројтерс.

Путин је рекао да му је Ердоган детаљно објаснио циљеве турске војне операције уз границу са Сиријом, пренео је ТАСС.

Руски председник је нагласио да је важно да припадници терористичких организација, посебно Исламске државе, које држе курдске војне снаге, а који покушавају да побегну, не искористе акције турских војних снага.


УН: ВИШЕ ОД 176.000 РАСЕЉЕНИХ ПОСЛЕ ТУРСКЕ ОФАНЗИВЕ У СИРИЈИ

Уједињене нације саопштиле су данас да је, скоро две недеље након што је Турска започела офанзиву на североистоку Сирије, више од 176.000 људи расељено, укључујући скоро 80.000 деце, као и да је оштећена "критична инфрастуктура".

Портпарол УН Стефан Дујарик рекао је да су оштећени далеководи, од којих наводно зависе најмање четири медицинска објекта, преноси АП.

Он је навео да је поправљена станица за снадбевање водом, коју користи више од 400.000 људи у граду Хасака и оближњим камповима за расељене и да се сада за снадбевање становништва у тој области безбедном водом користе генератори.