Супруга бившег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијана Штрахеа Филипа одлучила је да прихвати посланички мандат.

Филипа Штрахе је дуго то питање острављала отвореним, након што је ФПО покушала да је у томе спречи, али Министарство унутрашњих послова протумачило је законску регулативу тиме да је она освојила мандат и да не може бити пренет на другог.

Она се саопштењем обратила јавности и тако саопштила ослуку да прихвати мандат.

"Преузимам мандат који сам добила од грађана и са највећим ангажовањем ћу радити за њих", рекла је Филипа Штрахе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - KO STOJI IZA VIDEO SNIMAKA SA IBICE: Uhapšen kompjuteraš koji bi mogao da otkrije pozadinu Štraheove afere

Додала је да су је веома повредиле клевете и дискусије бивших партијских колега о њеној личности.

Иначе ФПО је саопштила да Филипа Штрахе, ако прихвати посланички мандат, свакако неће бити члан њиховог посланичког клуба.

Лидер ФПО Норберт Хофер и шеф посланичког клуба Херберт Кикл сада морају још више него раније да страхују од подела у странци, као и од опасности да бивши шеф партије одлучи да формира сопствену листу.

ФПО је примила к знању одлуку Филипе Штрахе, али је неизвесно како ће странка даље поступати према њој, а могуће је, према писању медија, да буде, суспендована из чланства, као што је учињено са њеним супругом, или чак и искључена из партије.

Нови сазив аустријског парламента одржаће сутра конститутивну седницу.

Хајнц Кристијан Штрахе је крајем маја био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције због корупционашке афере "Ибица".