Руски председник Владимир Путин рекао је турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану да је ситуација у Сирији критична и истакао да су управо због тога веома важни разговори са њим.

"Ситуација у региону је веома критична, то разумемо. Мислим да је наш данашњи састанак, као и консултације веома захтевне", рекао је Путин на почетку разговора у Сочију, преноси Тас с.

Истовремено, он је изразио наду да ће ниво турско-руских односа омогућити да се пронађу одговори на сложена питања решавања сиријске кризе и у интересу Русије, и у интересу Турске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Асад назвао Ердогана лоповом

Турски председник се с Путином састаје на дан када истиче петодневно примирје на северу Сирије, договорено са америчком администрацијом, како би се тамошњи Курди повукли 32 километра од границе с Турском.

Раније данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да око 1.300 курдских бораца из Сирије тек треба да напусти области на североистоку Сирије, док истичу последњи сати петодневног договора о прекиду ватре.

Ердоган је новинарима, уочи одласка у Русију, рекао да је 800 курдских бораца напустило те области и поново упозорио да ће наставити војну офанзиву са "јачом одлучношћу" ако курдски борци не оду до истека рока у 22 сата по локалном времену, преноси АП.

Анкара и Вашингтон договорили су у четвртак петодневно примирје, које истиче касније данас, на североистоку Сирије, како би се омогућило припадницима курдске Јединице народне заштите да се повуку из "зоне безбедности" коју Турска жели да успостави у пограничном подручју.

Ердоган је, уочи данашњег састанка с руским председником у Сочију, рекао да ће с Путином разговарати на који начин сиријски уставни одбор, који би требало да се састане крајем месеца, може да допринесе конкретном напретку, преноси Ројтерс.