АТИНА: СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“


ШИРОМ Грчке у уторак је започео 48-часовни штрајк запослених радника "Градске чистоће", "Зеленила" и "Уличне расвете", што је учинило да се истога дана већина атинских улица, нарочито у квартовима града удаљеним од центра, претворила се у депоније смећа са којих се шири неиздржив смрад!

Становници градова широм Грчке сада страхују размишљајући колико ће тек да буд лоша ситуација е током наредних неколико дана, колико ће штрајк трајати, с обзиром на високе температуре и убрзано труљење све већих гомила одбаченог ђубрета.

Наравно да су управо тај ефекат желели да постигну комуналци локалних управа не би ли приволели што више становника да подрже њихове захтеве да се спречи усвајање спорног члана 179 Закона о развоју којим се предвиђа право сваке локалне заједнице да комуналне послове од сада на јавном тендеру повери приватним компанијама!

Тиме ће се, објавили су учесници штрајка, повећати градске таксе, смањити квалитет услуга, а хиљаде комуналаца ће изгубити посао.

Али, са друге стране, држава ће се усвајањем члана 179 Закона ослободити (пре)честих уцена радника у локалној управи и штрајкова који су опасни за здравље, наносе огромне штете грађанима, али шаљу и ружну слику о земљи која у доброј мери живи од туризма.

Прочитајте још: Снажан торнадо оставио десетине хиљада људи без струје, оштећене куће, три особе погинуле (ФОТО/ВИДЕО)


Грчка каска за Европом у овом домену и само ангажовањем приватног сектора, највероватније страних компанија, могу се очекивати озбиљне инвестиције и значајан напредак.

То води и ка масовним отказима, али свима је јасно да је тренутна ситуација неодржива.

Очекује се да протест ескалира у четвртак, када ће у парламенту бити на дневном реду Закон о развоју.

АПЕЛ БАКОЈАНИСА

ГРАДОНАЧЕЛНИК Атине Костас Бакојанис апеловао је на грађане да "не износе смеће на улице, с обзиром на то да нема ко да га однесе", већ да се потруде да помогну граду и сачувају "јавно здравље" становника.