СИН некадашњег премијера Пјера Трудоа и један од ретких преосталих либералних светских лидера у Трамповој ери, актуелни канадски председник владе Џастин Трудо (47) освојио је други мандат, победивши на изборима конзервативног ривала Ендруа Шира (40).

Трудо (на слици) је изгубио већину, али је остварио изненађујуће добар резултат, упркос томе што је ослабљен низом скандала који су му нарушили имиџ либералног политичара.

Прекршивши протокол јер је одржао говор у исто време када се обраћао и Шир, Трудо је поручио да су Канађани одбацили поделе и изабрали програм напретка. Додао је да ће радити и за оне који нису гласали за њега. Трудо је водио либералну политику после скоро десетогодишње владавине конзервативаца. Прихватио је имиграцију у време када су јој САД и друге земље затварале врата, залаже се за заштиту и очување планете, легализовао је канабис.

Преговарао је о споразуму о слободној трговини са САД и Мексиком усред претњи америчког председника Доналда Трампа да ће га одбацити. А живописне чарапе учинио је својим добро препознатљивим детаљем. Но, углед му је нарушило неколико скандала, укључујући и онај у ком га је некадашњи главни тужилац окривио да је вршио притисак да се заустави кривично гоњење компаније из Квебека.

Прочитајте још: Трудо носио панцир на предизборном скупу

Сада ће његова Либерална странка највероватније освојити највише, од 338 места у канадском парламенту, али ће морати да формира коалицију с неком од мањих странака.