У присуству 2.000 гостију, укључујући стотине иностраних државника, међу којима је била и председница Владе Србије Ана Брнабић, на церемонији у царској палати у Токију трон је јуче званично преузео нови јапански цар Нарухито (59). Пошто је нови цар прочитао проглас, јапански премијер Шинзо Абе честитао му је уз традиционални повик "Банзаи", што значи "Живео цар".

Церемонија устоличења Нарухита као 126. цара у најстаријој наследној светској монархији представља врхунац ритуала предаје престола. Претходно је, у мају, Нарухитов отац, доскорашњи цар Акихито, абдицирао.

Цар Нарухито је најстарији син бившег јапанског цара Акихита и царице Мичико. Нарухито, први цар који је рођен после Другог светског рата, студирао је историју на Универзитету Гакушин и на Оксфорду.

Церемонија служи да монархија придобије подршку јавности и очува јапанску културну баштину. Цар Нарухито и његова супруга Масако, некадашњи дипломата, школована на Харварду, посетили су три светилишта у палати како би се поклонили шинтоистичким боговима.

- Заклињем се да ћу деловати у складу са Уставом и да ћу своје одговорности испуњавати као симбол државе и јединства народа - рекао је нови јапански цар.

Прочитајте још: Нарухито: Бићу симбол нације и јапанског народа
Међу гостима су биле многе европске и светске крунисане главе, укључујући британског принца Чарлса. Од регионалних званичника присуствовали су јужнокорејски премијер Ли Нак Јон и лидерка Хонгконга Кери Лам.

У част крунисања цара, јапанска влада је прогласила аболицију за око 550.000 људи који су осуђени за мања кривична и прекршајна дела.

БРНАБИЋЕВА: ТРАДИЦИЈА ЈЕ ИДЕНТИТЕТ ЗЕМЉЕ

ТРАДИЦИЈА је идентитет и јачина једне земље, али промене које спроводимо ће одређивати нашу будућност - изјавила је премијерка Ана Брнабић у Токију. Брнабићева је похвалила организацију церемоније и навела да је Јапанцима значајно што је Србија представљена на нивоу председника владе.AP photo

Фото Танјуг