ОСНИВАЧ "Викиликса" Џулијан Асанж, који је уздрмао свет објављивањем америчких дипломатских депеша, био је у понедељак прилично збуњен када се појавио пред судом у Лондону. Тешко се чак присетио свог имена и година.

Без дуге браде, коју је имао када је последњи пут виђен у јавности, у мају, када је и осуђен на затворску казну од 50 недеља, јер је прекршио услове условне слободе, Асанж је свеже обријан, уназад очешљане седе косе, у тегет оделу преко светлоплавог џемпера и беле кошуље, изгледа као да је доброг здравља. Но, када је проговорио, мрмљао је и муцао неколико секунди док је изговарао податке о имену и датуму рођења на почетку прелиминарног саслушања.

Он се појавио пред судом у оквиру поступка за изручење у САД, које га оптужују за удруживање са бившим војно-обавештајним аналитичарем Челси Менинг у разбијању лозинке за тајни владин рачунар. Асанж и његов правни тим нису успели да убеде судију Ванесу Барајтсер да је тромесечно одлагање у иначе спором процесу оправдано.

Бивши британских министар унутрашњих послова Саид Џавид потписао је у јуну налог којим се омогућава изручење овог Аустралијанца. Пошто је судија одбила да одложи процес, и најавила да ће претрес у вези са изручењем отпочети 25. фебруара идуће године, Асанж је нервозним гласом рекао да не разуме процедуре пред судом. Када је судија Асанжа на крају рочишта питао да ли зна шта се дешава, одговорио је:

- Не баш - рекао је Асанж.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Џулијан Асанж осуђен на годину дана затвора

Пожалио се на услове у затвору, као и да није у стању да размишља разборито:

- Не разумем како је то правично, ја не могу ништа да истражим, не могу да приступим ниједном свом документу. Веома је тешко ту где сам - рекао је.

Очекује се да ће процес трајати неколико месеци, а свака страна ће моћи да поднесе жалбу на пресуду. Оптужница против Асанжа је, иначе, објављена 11. априла, пошто је тог дана ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону, у коју се склонио 2012. како не би био изручен Шведској по оптужби за сексуални напад.

ПРКОСНА ПЕСНИЦА

Асанж је казао и да његов случај није праведан, јер влада САД има "неограничене ресурсе", док он нема лак приступ ни адвокатима ни документима који су му потребни за борбу против изручења.

- Они имају све предности - навео је 48-годишњи Асанж, који је пркосно подигао песницу према присталицама које су испуниле галерију суднице, да виде свог хероја.