Аустралијска штампа редигованим насловним странама пита државу: Шта кријете од нас?

Танјуг

21. 10. 2019. у 11:49

Аустралијска штампа редигованим насловним странама пита државу: Шта кријете од нас?

Twitter

Медијске групе истичу да је слобода штампе у тој земљи и даље ограничена
Највећи аустралијски дневни листови изразили су протест против закона који ограничавају слободу штампе тако што су на насловним странама својих издања објавили потпуно изредиговане текстове.

На насловним странама листова као што су "Аустралијан", "Дејли телеграф" и "Њуз корп Аустралија" објављени су највећим делом зацрњени текстови, као што изгледају цензурисани званични документ, као и црвену ознаку "тајна".

Аустралија нема уставну заштиту слободе говора, иако је влада у закон додала одредбу о заштити узбуњивача када је 2018. године појачавала законе о контрашпијунажи.

Медијске групе истичу да је слобода штампе у тој земљи и даље ограничена, преноси Ројтерс.

Прочитајте још - ИСТРАЖИВАЊЕ О ЗАБРАНАМА У СРПСКИМ МЕДИЈИМА: Цензура је измишљотина, а говор мржње свакодневица!

Како наводи Индеx.хр, "Сиднеј морнинг хералд" тражи "опсежну измену закона како би се прекинуло ускраћивање информација", док "Аустралијан" упозорава на "дуготрајне нападе на права новинара".

Кампању "Твоје је право да знаш" покренуло је у јуну 19 медијских организација и новинарских удружења, протестујући против упада полиције у канцеларије телевизије АБЦ и у стан једног новинара, у потрази за документима које су им доставили узбуњивачи.У протеклих 20 година усвојено је више од 60 нових закона који де фацто омогућују кривично гоњење новинарског рада и кажњавање узбуњивача, упозоравају у најновијој акцији организатори кампање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације