Чиле гори због цене превоза! Тенкови на улицама први пут после Пиночеа (ФОТО/ ВИДЕО)

Д. Савић

21. 10. 2019. у 09:04

Чиле гори због цене превоза! Тенкови на улицама први пут после Пиночеа (ФОТО/ ВИДЕО)

AP Photo

Расте број жртава у највећим нередима последњих деценија у богатој јужноамеричкој држави. Први пут од 1990. године на улицама тенкови
УБРЗАНО расте број погинулих у највећим нередима у Чилеу у последњих неколико деценија иу понедељак је износио 11, од чега их је петоро настрадало када су демонстранти запалили фабрику у предграђу чилеанске престонице Сантјага, а троје када се то исто догодило у супермаркету у суботу.

Протести су почели прошле недеље због повећања цене градског превоза у Сантјагу, али су се проширили на више градова. Јер, у једној од најбогатијих држава региона, али уједно и оној у којој су најизраженије социјалне разлике, демонстранти су незадовољни високом ценом свакодневног живота и великим економским неједнакостима.

Први пут од 1990. године, када су Чилеанци свргнули диктатора Аугуста Пиночеа, на улицама су се појавили тенкови. Јавни превоз у Сантјагу тренутно не функционише, а отказани су и неки летови. Банке, школе и многе продавнице остале су затворене због нереда. Досад је било најмање 70 озбиљних инцидената, међу којима чак 40 пљачки супермаркета.

Прочитајте још - Букурешт: Одржан протест против корупције

Демонстранти су у недељу широм земље палили аутобусе и сукобљавали се са полицијом. Скоро 11.000 припадника војске и полиције против њих је употребило сузавац и водене топове.

ПРОСПЕРИТЕТНА ЗЕМЉА Чиле је једна од најстабилнијих и најпросперитетнијих латиноамеричких држава. Предњачи и по дохотку по глави становника, који износи преко 15.000 долара. Чиле је оснивач Уједињених нација, Уније јужноамеричких народа и Заједнице латиноамеричких и карипских држава. Заузима дуг и узан појас између Анда на истоку и Тихог океана на западу. У Сантјагу живи 40 одсто од укупно 17,6 милиона становништва Чилеа.

На мети критика се нашао конзервативни председник, милијардер Себастијан Пињера, јер је грађане који протестују назвао криминалцима. Нереди су показали колико је Чиле подељена земља.

Пињера је изјавио да је земља у рату против моћног непријатеља који је спреман да користи насиље без било каквих граница.

- Веома смо свесни тога да организатори имају добру организацију и логистику, што је уобичајено за криминалне организације - навео је Пињера.

Иначе, Пињера, који је на власти од прошле године, пошто је већ био председник од 2010. до 2014, у суботу је укинуо одлуку о повећању цене метроа. Он је рекао да је "са понизношћу" саслушао "глас сународника". Али, мера није зауставила протесте:

- Позивам све сународнике да се уједине у бици против насиља и делинквенције - апелује Пињера.

Но, засада, демонстрације не јењавају. Напротив, интензивирају се, док демонстранти председника називају неодговорним и патетичним.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

veseli petar

21.10.2019. 19:49

Eto u sta vodi kapitalizam..nema socijalnog dogovora, da podsetimo vlasnistvo je uvek u sustini STVAR DOGOVORA...Znaci odgovorni socijalni sistem mora pazljivo da se izgradjuje i da svi dobiju nesto jer Zemlja je jedna jedina....