ЕУ разматра захтев Лондона: Брегзит као Сизифов посао

И. С.

20. 10. 2019. у 22:07

ЕУ разматра захтев Лондона: Брегзит као Сизифов посао
Главни преговарач ЕУ за "брегзит" Мишел Барније састао се у недељу у Бриселу с амбасадорима држава чланица ЕУ да размотри могуће последице захтева за ново одлагање "брегзита"

ГЛАВНИ преговарач ЕУ за "брегзит" Мишел Барније састао се у недељу у Бриселу с амбасадорима држава чланица ЕУ да размотри могуће последице захтева за ново одлагање "брегзита" који је упутио британски премијер Борис Џонсон.

Џонсон је у суботу увече послао Бриселу непотписано писмо у ком је затражио одлагање изласка Велике Британије из ЕУ, предвиђеног за 31. октобар, пошто га је британски парламент обавезао на такав поступак. Џонсон је потом послао Унији још једно писмо, које је потписао, наводећи да лично није за поновно одлагање и да сматра да би оно било погрешно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Туск добио писмо Џонсона о одлагању Брегзита

Министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб изразио је у недељу уверење да ће већина посланика британског парламента подржати нови споразум следеће недеље и да ће до "брегзита" доћи у предвиђеном року, до 31. октобра.

У међувремену, настављена је ратификација споразума о "разводу" Лондона и ЕУ на европској страни канала Ламанш.


ОСТАЈЕ 31.

МИНИСТАР у британској влади Мајкл Гав поручио је у недељу да ће до "брегзита" доћи до 31. октобра. "Ми ћемо напустити ЕУ до 31. октобра, имамо средства и способности за то", казао је Гав. "Борис Џонсон је послао Бриселу писмо са захтевом за одлагање, јер је то захтевао парламент, али парламент не може да промени премијерово мишљење, владину политику или решеност", додао је он.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације