ЕМА препоручила пуштање у промет вакцине против еболе

Танјуг

18. 10. 2019. у 18:17

ЕМА препоручила пуштање у промет вакцине против еболе

AP Photo

Надлежни одбор европског регулатора за лекове препоручио је данас да вакцина против вируса еболе компаније "Merk&Co" добије дозволу за пуштање у промет
Надлежни одбор европског регулатора за лекове препоручио је данас да вакцина против вируса еболе компаније "Merk&Co" добије дозволу за пуштање у промет, што је корак ближе на путу да свет добије прву званично одобрену вакцину против ове ретке и смртоносне болести.

У саопштењу Европске агенције за лекове (ЕМА) наводи се да је њен одбор препоручио да се условно одобри пуштање у промет у Еврпској унији вакцине под називом Ервебо за особе од 18 година и више које су изложене ризику од контакта с вирусом заирске еболе, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - STUDIJA POKAZALA: Ljudi koji prežive ebolu pod jakim rizikom od smrtnosti

Коначно одобрење зависи од Европске комисије, која углавном следи препоруке Одбора за лекове за људску употребу (CHМP).

Светска здравствена организација (СЗО) поздравила је ову одлуку, и најавила да ће кренути с преквалификацијом вакцине (гаранција да је лек потпуно безбедан и ефикасан).

Програм преквалификације СЗО-а је услуга која помаже да се обезбеди приступ лековима за тешке болести као што ХИВ/АИДС и маларија.

"Условно одобрење прве светске вакцине против еболе је тријумф за јавно здравље и сведочанство о сарадњи без преседана стручњака из целог света света", навео је саопштењу генерални директор СЗО-а Тедрос Адан Гебрејесус.

Ова хеморагична грозница, први пут откривена у Конгу 1976. године, преноси се директним контактом путем телесних течности и обично усмрти отприлике половину оних који се заразе.

Тренутно нема одобрених лекова за еболу, а подаци добијени тесирањем и на бази програма добровољног коришћења показали су да је Ервебо ефикасан у заштити од вируса после једне дозе, саопштила је ЕМА.

Вакцина је тестирана на око 16.000 људи и тренутно је на разматрању за добијање дозволе у САД.

У садашњој епидемији еболе у Демократској Републици Конго заражено је више од 3.000 људи, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације