Наркомани са стажом праве хаос на путевима: Ухваћено 11.000 дрогираних возача, спремају се маркери

Б. Влаховић

петак, 18. 10. 2019. у 16:41

Наркомани са стажом праве хаос на путевима: Ухваћено 11.000 дрогираних возача, спремају се маркери

Depositphotos

У Русији уводе строжу контролу пре добијања возачких докумената и додатна тестирања
МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ХРОНИЧНИ алкохоличари и наркомани у Русији више неће моћи да имају возачке дозволе. Приликом медицинских прегледа обављаће се тестирање и специјални маркери ће бити брана да возачке документе добију они који не могу без алкохола, или наркотика.

Прочитајте још: Чиме Руси лече наркомане?

То је одлука Министарства здравља Русије донета у сагласности са Министарством унутрашњих послова, а подржала је руска влада, јер је циљ да се смањи број саобраћајних несрећа.

Према подацима руске саобраћајне полиције у првих шест месеци 2019. године било је ухваћено више од 11.000 возача под наркотицима. Познати стручњак Александар Ковтун каже да би законом требало да се прецизира процедура које све последице треба да сносе они који су дошли на преглед да добију возачку дозволу а користили су, или још користе, наркотике.

Лекари упозоравају да се различити наркотици различито задржавају у крви. Но, адвокат покрета "Слобода избора" Сергеј Радко каже да поштравање добијања здравствене дозволе неће смањити број наркомана на путевима.

- Наркомани са стажом се могу уздржати док прођу прегледе, а затим ће наставити да се понашају као и раније - тврди адвокат Радко.

Нова одлука о медицинској контроли возача ће поскупети издавање возачких дозвола, а они који користе наркотике могу да добију још и по 15 дана затвора. Такву контролу пролазиће и сви они којима су биле одузете возачке дозволе.

До сада су потенцијални возачи пролазили медицинске прегледе код лекара опште праксе, затим очног лекара и психијатра. Сада ће се обављати експресна тестирања, а ако се посумња да је неко користио било коју дрогу, мораће да прође темељне прегледе.

ПОДРШКА АУТО ШКОЛА


САОБРАЋАЈНА полиција се жали да су све чешћи случајеви да за волан седају особе које су узимале неки од наркотика. Строже добијање возачких дозвола подржала су удржења ауто школа.

- Наркомани често нису у евиденцији медицинских институција. Због тога је добро да им се не дозволи да уопште добијају возачке дозволе - каже Татјана Шутилева, председница регионалне асоцијације ауто школа.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Pa Vidi Ovako

19.10.2019. 17:09

Kod nas drogirani i tetovirani divljaju po putevima i niko ih ne dira.

deda

19.10.2019. 17:28

Hronicnim alkoholicarima i narkomanima netreba davati vozacke dozvole jer ugrozavaju saobracaj gde stradaju nevini ljudi.To bi trebale i druge zemlje da praktikuju ne samo Rusija.