Крваве улице Кулијакана због хапшења Ел Чаповог сина (ФОТО + ВИДЕО)

И. С.

18. 10. 2019. у 08:39

Крваве улице Кулијакана због хапшења Ел Чаповог сина (ФОТО + ВИДЕО)

Запаљена возила на улицама мексичког града ЕПА

Мексички град поприште сукоба безбедносних снага и чланова нарко-картела; Гузман јуниор врло брзо пуштен да би се спречила ескалација насиља
ГРАД Кулијакан у Мексику био је поприште крвавих сукоба националних снага безбедности и припадника моћног нарко-картела "Синалоа", који су избили због хапшења Овидија Гузмана Лопеза, сина чувеног нарко-боса Хоакина Гузмана, познатог као Ел Чапо.

Гузман јуниор је ухапшен током рутинског претреса његове куће. Када се вест прочула, чланови "Синалое" су организовали велики напад, у намери да што пре избаве Овидија Гузмана из затвора. Град је тада постао права ратна зона.

Снимци са мексичке телевизије приказују наоружане мушкарце који пуцају на полицију, док унаоколо леже мртва тела, спаљена возила, запаљене барикаде, густ дим...

Битка за ослобађање Овидија Гузмана букнула је у близини државног тужилаштва, а борбе су се, потом, прошириле на неколико других делова града. Полиција је потврдила да су неки од службеника повређени, не прецизирајући какве су повреде у питању. Министар обезбеђења Алфонсо Дуразо рекао је да је патрола милитаризоване полиције Националне гарде била под јаком ватром из куће у којој је био Гузман, чиме су били присиљени да се повуку ради властите сигурности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мексико: Полиција пронашла 19 измасакрираних тела

Власти су потом објавиле да је Гузман пуштен из притвора да би се избегла ескалација насиља. Како је истакао председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор, овим потезом избегнуто је крвопролиће и сачувани су животи.

- Не може се ватром одговорити на ватру - истакао је Обадор. Он је такође најавио да ће окупити безбедносне службе, а нарочито припаднике Националне гарде, да би се утврдила даља стратегија обрачуна са нарко-мафијом. Лопез Обрадор је, подсећају медији, изабран за највишу државну функцију управо због његове платформе о рушењу нарко-картела.

Млађи Гузман преузео је очеву улогу у картелу, али се о њему не зна много. Према информацијама које су медији објавили, Овидије је у двадесетим годинама, а и у САД га траже због кријумчарења дроге.

Један од најмоћнијих светских нарко-босова, Ел Чапо (62), осуђен је у Америци на доживотни затвор, плус 30 година додатне затворске казне.

Крв на асфалту AP Photo

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Idi im pomozi vape za takvima

18.10.2019. 12:38

@što više to bolje - Šteta što nećeš biti u mogućnosti da nam javiš koliko si poživeo.