Турска је пристала на петодневно примирје на североистоку Сирије, како би дозволила курдским снагама да се повуку, након чега ће операција "извор мира" у потпуности бити обустављена, саопштио је данас потпредседник САД Мајк Пенс након четворосатног разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари.

Амерички председник Доналд Трамп захвалио је на Твитеру турском колеги, истичући да из Анкаре стиже сјајна вест и да ће бити спасени милиони живота.

Пенс је изјавио да је повлачење курдских Народних заштитних снага већ у току и да САД раде на томе да се оне помере изван подручја од 32 километра од границе са Турском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Pens i Pompeo obuzdavaju Erdogana: Trampovo pismo završilo u đubretu, ofanziva se ne zaustavlja

Он је изразио очекивање да ће САД задржати јаке везе са Курдима у Сирији.

Пенс је рекао и да су САД увек подржавале "зону безбедности" на северу Сирије, која је била прокламовани циљ турске офанзиве.

Додао је да је председник Трамп пристао да након примене споразума укине економске санкције које је увео после почетка офанзиве и да не уводи нове.

"Разговарао сам са Трампом који је веома захвалан због постизања споразума о прекиду ватре", рекао је Пенс.

Амерички потпредседник је најавио да ће САД радити заједно са Турском на примени споразума и одао да САД неће имати своје трупе у региону.

ТРАМП: БИЋЕ СПАШЕНИ МИЛОНИ ЖИВОТА, ПОНОСАН САМ НА СВЕ

Амерички председник Доналд Трамп захвалио је данас на Твитеру турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану на постизању споразума о прекиду ватре на североистоку Сирије, истичући да из Анкаре стиже сјајна вест и да ће бити спасени милиони живота.

"Морали смо да покажемо мало "грубе љубави" да би до споразума дошло. Ово је сјан"јо за све. На све сам поносан", написао је Трамп.

Он је истакао да је ово сјајан дан за цивилизацију и додао да је поносан на целе САД јер су биле уз њега на "неопходном, али помало неконвенционалном путу".

Додао је да споразум никако не би могао да буде постигнут пре три дана.

"Људи су много година покушавали да постигну овај споразум. Милиони живота ће бити спашени. Честитам свима", написао је Трамп у серији твитова.

Трамп је тако реаговао на вест из Анкаре да је турски председник реџеп Тајип Ердоган, после више од четири сата разговора са америчким потпредседником Мајком Пенсом, пристао на петодневно примирје на североистоку Сирије, како би дозволио курдским снагама да се повуку, након чега ће операција "извор мира" у потпуности бити обустављена.

Турска је 9. октобра, два дана након Трампове одлуке о повлачењу америчких трупа, покренула операцију "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним нападима на курдске снаге.

Анкара је навела да је циљ операције да се створи "тампон зона" ради заштите турске границе, у коју би сиријске избеглице могле да се врате из Турске.