Економски рат преко сателита: Спор између Гаспрома и аустријске фирме изазвао расправу о куповини стране технике

Бранко ВЛАХОВИЋ

четвртак, 17. 10. 2019. у 18:50

Економски рат преко сателита: Спор између Гаспрома и аустријске фирме изазвао расправу о куповини стране технике

AP Photo

Како да се избегне могућност да странци у одређеном тренутку "са даљине" искључе технику и нанесу штету
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА МОСКВА

ГАСПРОМ ће убудуће користити компресорске станице домаће производње како би се избегла могућност да странци у одређеном тренутку "са даљине" искључе технику и нанесу штету.

Праву буру у медијима изазвала је недавна изјава начелника 335 одела Гаспрома Павела Крилова, на саветовању у Татарстану, који је казао да је 2012. године аустријска компанија ЛМФ тако искључуила две мобилне компресорске станице које су биле предвиђене за ремонт гасовода. Тада су те станице пролазиле пробна испитивања.

У време инцидента са Аустријанцима није било санкција према Русији па је очигледно да су биле несугласице око финансијских питања између инвеститора и произвођача опреме. Водећи аналитичар Фонда националне енергетске безбедности Игор Јушков каже да случај са аустријским ЛМФ нема никакве везе са санкцијама већ се ради о нерашчићеним финансијским питањима.

Прочитајте још - „Гаспром“: „Турски ток“ ће прорадити до краја године

Ипак, споменути случај је ових дана добио велики публицитет у руским медијима као доказ да се и убудуће може догодити слично и да стране компаније могу уградити у своју технику чипове помоћу којих могу, кад год пожеле, да искључе технику. Противници увозне технике добили су јак аргумент, а заменик председника Гаспрома Виталиј Маркелов је изјавио да страна техника може бити несигурна јер може да се искључи "преко сателита".

Министар индустрије и трговине Денис Мантуров објаснио је да у Русији постоје компаније способне да производе модерне компресоре за нафтне и гасне команије. Као пример је навео фабрике у Чељабинску, Краснодару и Уралски компресорски завод.

Експерти кажу да су многи процеси у енергетско комплексу аутоматизовани како би се могло управљати из једног диспечерског пункта. По том истом каналу се уређаји могу зауставити. Главни уредник часописа "Национална одбрана" Игор Коротченко истиче да је проблем знатно озбиљнији јер се тако могу у будућности водити "дистанциони ратови". У западној техници ће се уграђивати делови помоћу којих ће моћи да их искључе кад то буду хтели.

УПОЗОРЕЊЕ

СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Николај Патрушев је још пре четири године, у лето 2015.године, упозорио да у информативним системима у органима власти, могу да постоје програми који могу да користе страни технички обавештајци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације