Турски председник Реџеп Тајип Ердоган бацио је у ђубре писмо америчког председника Доналда Трампа, у којем му је поручио "да не испадне будала", преноси данас Би-Би-Си (ББЦ).Трамп је написао писмо на дан офанзиве у Сирији 9. октобра, када је турска покренула офанзиву у Сирији, а агенција АФП је добила потврду да је аутентично.

Извор у турском председништву рекао је да "председник Ердоган примио писмо, да га у потпуности одбацује и да га је бацио у канту за ђубре", пише BBC.

Трамп је Ердогана у не сасвим дипломатском тону саветовао да "не испадне будала".

"Не желите да будете одговорни за масакр хиљада људи, а ја не желим да будем одговоран за уништавање турске економије - шта бих и урадио (ако буде било потребно)", додао је амерички председник.

ДОПУТОВАЛИ ПЕНС И ПОМПЕО


Амерички потпредседик и државни секретар, Мајк Пенс и Мајк Помпео, допутовали су данас у Турску са мисијом да убеде Анкару да обустави офанзиву против курдских бораца на североистоку Сирије.

Прочитајте још: Трамп: Курди нису анђели, тамо има много песка за играње

Пенс и Помпео ће се у Анкари састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Они ће, како преноси АП, упозорити Ердогана да ће Вашингтон појачати економске санкције уколико се настави офанзива против курдских бораца.Ердоган је раније поручио да ће пристати на прекид ватре само у случају ако курдске снаге напусте кључне позиције у Сирији.

Прочитајте још: Ердоган иде у Москву, неће да разговара са Помпеом

Амерички званичници признају да су мале шансе да дође до неодложног обустављања офанзиве.

Трамп је критикован да је напустио курдске борце који су били главни партнери Вашингтона у борби против Исламске државе јер је наложио повлачење америчких снага са границе када је Турска покренула офанзиву 9. октобра, напомиње Ројтерс.

Амерички председник је, међутим, бранио своју одлуку, називајући је "стратешки брилијантном".

Трамп је рекао да се нада да ће Пенс имати успешан састанк у Анкари.