„Њујорк тајмс“ известио је у понедељак да су званичници Државног и енергетског одељења САД кришом током викенда разматрали планове за евакуацију нуклеарног оружја у војној бази Инџирлик на истоку Турске, у којој се верује да има око 50 америчких тактичких нуклеарних бомби Б61.

Како преноси портал „Ер форс тајмс“, портпаролка ваздухопловних снага САД Ен Стефанек није хтела детаљније да говори о могућем повлачењу америчког нуклеарног оружја из Инџирлика.

Ипак, висока званичница казала је „Њујорк тајмсу“ да је америчко нуклеарно оружје у Инџирлику „у основи талац Ердогана“, јер би његово уклањање ефективно означило и крај америчког савеза са Турском, док би га са друге стране „држање тамо оставило рањивим“, јер је база Инџирлик удаљена само 250 миља од сиријске границе.

Подсетимо, ситуација са Турском, америчким савезником у НАТО-у, постала је крајње неизвесна од како су турске снаге покренуле интервенцију у Сирији и напале курдске Сиријске демократске снаге, након делимичног америчког повлачења из те земље.sputniknews.com