Изречене прве новчане казне за ширења лажних вести

Танјуг

уторак, 15. 10. 2019. у 21:30

Изречене прве новчане казне за ширења лажних вести

Фото Depositphotos

Руска Издавачка кућа "Тренутак истине" и њен главни уредник новчано су кажњени због злоупотребе медијске слободе, што је први пут да је суд у Русији изрекао казну на основу закона о лажним вестима
Руска Издавачка кућа "Тренутак истине" и њен главни уредник новчано су кажњени због злоупотребе медијске слободе, што је први пут да је суд у Русији изрекао казну на основу закона о лажним вестима.

Како је јавила агенција РИА Новости, пресуду је донео прекршајни суд у московском Хорошевском округу.

Портпаролка суда Марија Макарчук изјавила је да је казна за Издавацку кућу 200.000 рубљи (око 2.800 евра), а за главног уредника 60.000 рубљи (око 850 евра), преноси руски канал 360ТВ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Rusija:Novi zakoni protiv nepoštovanja države i lažnih vesti

Суђење је покренуо Роскомнадзор, а разлог за покретање поступка били су видео снимци објављени на Јутјубу и хиперлинкови до тих записа објављени на веб сајту издавачке куће.

Канцеларија Генералног тужиоца упутила је захтев за ограничавање приступа локацијама на којима су објављени материјали.

Оптужени су позвани на судско рочиште, али се нису појавили, а имају право да се жале на одлуку суда у наредних 10 дана.

Члан закона који предвиђа одговорност за објављивање непроверених или лажних вести у Закону о управним прекрсајима Русије усвојен је у марту ове године.

Законом се кажњава ширење лажних информација које искривљују чињенице и прете друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације