Сиријске владине снаге успоставиле су контролу над градом Табка и оближњим аеродромом у провинцији Рака, као и над бројним мостовима на реци Еуфрат и две хидроелектране, објавило је данас руско министарство одбране на свом сајту.

Министарство је раније данас саопштило да је Дамаск успоставио пуну контролу над градом Манбиџ и оближњим местима.

У саопштењу се наводи да су америчке снаге напустиле базе на подручју тог града, преноси Тасс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Američki oklopnjaci naišli na Asadove “tojote”: Bliski susret trupa na autoputu (VIDEO)

Ту информацију раније данас потврдила је америчка војска.

Турска је прошле недеље покренула офанзиву на северу Сирије, наводећи да жели да од своје границе удаљи курдске борце које сматра терористима.


РУСИЈА И СИРИЈА ОБЕЗБЕЂУЈУ ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧКИХ СНАГА

Русија и сиријске власти предузеле су неопходне мере за безбедно повлачење страних трупа са североистока Сирије, а евакуација Американаца се наставља, саопштио је на брифингу начелник руског Центра за помирење зараћених страна генерал-мајор Алексеј Бакин.

Наставља се евакуација снага Сједињених Америчких Држава из североисточних делова Сирије. Америчке трупе напустиле су базе у местима Дадат и Ум Мијал у округу Манбиџ у провинцији Алеп и упутиле се према сиријско-ирачкој граници... Сиријске власти и руска команда предузимају све потребне мере за безбедно повлачење страних војника“, објаснио је Бакин.

Начелник руског Центра за помирење зараћених страна је истакао да је сиријска влада успоставила контролу над окрузима Манбиџ у провинцији Алеп, Тапка у провинцији Рака, Аин Иса, Камишлија и Хасака у провинцији Хасака.

Он је додао да су у Раки и великом броју насеља у провинцији Дејр ел Зор одржани митинзи мештана против стране окупације и као подршка поновном уједињењу са Дамаском.

Позивамо становништво подручја која су раније биле под контролом оружаних снага САД и њихових савезника из међународне коалиције да се суздрже од агресивних дејстава против припадника оружаних снага западних држава или њихових савезника“, нагласио је Бакин.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да су америчке снаге напустиле своје базе у сиријском месту Дадату, северозападно од сиријског Манбиџа, и упутиле се ка граници са Ираком. Убрзо након што су америчке снаге напустиле та места, у њих је ушла сиријска војска.

Аутономна управа територија на североистоку Сирије званично је 13. октобра објавила да је постигла договор са сиријским властима о распоређивању сиријске војске дуж читаве границе са Турском, како би пружила помоћ у одбијању напада турске војске и протурских група.