ББЦ: Могућ договор о Брегзиту у последњем минуту

Танјуг

15. 10. 2019. у 09:50

ББЦ: Могућ договор о Брегзиту у последњем минуту

Мишел Барније AP Photo

Министри ЕУ би на састанку у Луксембургу требало да добију нове информације о томе како теку преговори о Брегзиту од главног европског преговарача Мишела Барнијеа

ЛУКСЕМБУРГ - Министри ЕУ би на састанку у Луксембургу требало да добију нове информације о томе како теку преговори о Брегзиту од главног европског преговарача Мишела Барнијеа, сазнаје ББЦ.


Разговори између званичника ЕУ и Велике Британије о постизању споразума о Брегзиту интензивирали су се последњих дана, после састанка британског и ирског премијера током викенда.


Међутим, Барније је рекао да и даље постоји "велика разлика" између Велике Британије и ЕУ, а од председавајући ЕУ фински премијер Анти Рине поручује да нема довољно времена за постизање договора.


С друге стране, Лондон истиче да је постигнут напредак, да преговарачи интензивно раде, као и да је могуће постићи договор "у последњем минуту".


Очекује се да наставак разговора у Бриселу буде одржан у среду, јер како тврде извори из Доунинг стрита - потребно је потпуније ажурирање предлога.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕУ УДАРИЛА БРИТАНЦИМА УЛТИМАТУМ: Имате до краја месеца да донесете предлог за Брегзит или...Ипак, ББЦ оцењује да је мало вероватно да ће нови споразум бити договорен до четвртка, када у Бриселу почиње кључни дводневни самит лидера ЕУ.


Такође, постоје и спекулације о могућем новом самиту о Брегзиту крајем месеца.


Дводневни самит ЕУ је пресудан, јер премијер Борис Џонсон мора добити нови договор до суботе, ако жели да избегне одлагање Брегзита.


У суботу ће бити одржано хитно заседање британског парламента, прво у последњих 37 година, на коме ће посланици моћи да подрже или одбаце евентуални споразум или ће премијер морати затражити још једно одлагање Брегзита.


Датум до којег Уједињено Краљевство би требало да напусти ЕУ је 31. октобар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)