У Саудијској Арабији царски дочек за Путина

Бранко ВЛАХОВИЋ

14. 10. 2019. у 21:57

У Саудијској Арабији царски дочек за Путина

Владимир Пути и краљ Салман бен Абдел у Ријаду Фото АП

Председник Русије отпутовао на позив тамошњег краља Салмана бен Абдела. Инвестиције од 10 милијарди долара

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРВИ пут после пуних 12 година председник Русије Владимир Путин у понедељак је боравио у Саудијској Арабији на позив тамошњег краља Салмана бен Абдела. Путин је дочекан уз највише почасти, а у Ријаду тврде да су односи две земље подигнути на нови, виши ниво.

Пре две године Кремљ је био домаћин саудијском краљу и тада су обе стране истицале да осим на политичком и економском пољу желе да јачају и војнотехничку сарадњу. Путин се последњих година сретао и са наследником, принцом Мухамедом бен Салманом.

Као и на претходним сусретима, у Ријаду се у понедељак разговарало о енергетици, пољопривреди, индустрији, новим технологијама, али и војнотехничкој сарадњи јер Саудијци желе да купе фабрику "калашњикова".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин нуди Саудијској Арабији руско оружје

После разговора са саудијским краљем Путин је учествовао у првом заседању Руско-саудијског економског савета у који улазе представници великог бизниса двеју земаља. Инвестициони фонд Саудијске Арабије издвојио је десет милијарди долара за заједничке инвестиције са Русијом. До сада је инвестирано из заједничких фондова око 2,5 милијарде долара.

Лани је трговинска размена порасла 15 одсто и износила је нешто више од милијарде долара. У понедељак је у Ријаду потписано десет уговора вредних две милијарде долара о заједничким инвестицијама у пољопривреди, у производњу вештачких ђубрива, градњу железничке пруге, али и у нафтно-хемијску индустрију.

У интервјуима које су дали арапским листовима и ТВ, Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров су истицали да је ова посета нови импулс развоја односа двеју земаља. Руководства обеју земаља се изјашњавају за борбу против тероризма. У Москви истичу да се терористи не смеју делити на своје и туђе, као и да се не смеју користити за реализацију својих циљева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин: Русија може да има кључну улогу на Блиском истоку


После напада дронова на саудијске рафинерије Путин је још једном понудио да Русија прода Ријаду систем ПВО С-400, какве је купила Турска. Нема сумње да ће Вашингтон радити упорно на томе да Саудијци не купују од Москве ту војну технику јер би то био јак ударац на амерички имиџ.

У уторак ће Путин посетити Арапске Емирате где је последњи пут био 2007. године. У том региону Емирати су један од главних партнера Русије. Декларација о стратешком партнерству је била потписана у јуну 2018. године. Путин се чак десет пута срео са емиром Мохамедом ал Нахјаном.


СОКО СА КАМЧАТКЕ

РУСКИ председник је у Ријаду поклонио саудијском краљу сокола са Камчатке.

- Ово је веома добар соко. На Камчатки правимо центар за узгајање сокола - рекао је Путин том приликом. Извори из руске делегације рекли су да је соко добро обучен. Реч је о женки по имену Алфа.

- Саудијска страна ће бити слободна да изабере ново име за птицу - навео је тај извор.

Краљ Салман је захвалио руском председнику и за узврат му поклонио једну слику.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)