ПРЕОКРЕТ у власти на локалу у Мађарској! Опозиција је "узела" престоницу, а осим Будимпеште освојила је и четири од пет највећих градова, док је партији Фидес премијера Виктора Орбана остало највише округа у руралним срединама.

Ово је први Орбанов изборни пораз, откако је дошао на власт, 2010. Излазност на изборима у недељу била је око 50 одсто, што је један од највећих одазива на локалу од обнове демократије у Мађарској, 1990.

На локалним изборима 2014. ситуација је била управо обрнута. Орбанова странка Фидес освојила је четири од пет највећих градова, а опозиција само један.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ: Орбанов Фидес убедљиво води

Аналитичари недељни успех опозиције објашњавају тиме да је на гласање изашла уједињена, за разлику од претходних локалних, али и прошлогодишњих парламентарних избора. Тако је и нови градоначелник Будимпеште Гергељи Карачоњи (44), кандидат ког су подржале све опозиционе странке изузев ултрадесничарског Јобика.

Орбанов пораз у престоници није симболичан. У Будимпешти не само да живи готово петина становништва Мађарске, које броји око десет милиона људи, већ главни град доноси више од трећине економског учинка земље.

Упркос разочаравајућим резултатима, аналитичари очекују да ће Орбан, који је водио Фидес до убедљивих победа на свим парламентарним изборима од 2010. године, "наставити тврдим стилом који укључује антимигрантску политику, све већу доминацију над медијима и концентрацију власти око свог кабинета".


КАО ИСТАНБУЛ

- ОВО је први корак ка промени Мађарске. Будимпешту ћемо вратити у Европу - написао је Гергељи Карачоњи на "Фејсбуку" поредећи трку за градоначелника Будимпеште са мартовском у Истанбулу, у којој је опозициони кандидат поразио "тркача", турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. - Истанбул је гласао против агресивне нелибералне силе која је по много чему слична Орбановом режиму.