Необичне казне за прекорачење брзине: Да ли их треба применити и у Србији?

Новости онлине

14. 10. 2019. у 11:43

Необичне казне за прекорачење брзине: Да ли их треба применити и у Србији?

Илустрација/ Фото: Н. Фифић

Полиција у Естонији покренула је оригиналну кампању. Возачима који воле да превише притискају папучицу за гас, понудили су избор...

Полиција у Естонији покренула је оригиналну кампању. Возачима који воле да превише притискају папучицу за гас, понудили су избор – новчана казна или прекид вожње док се не смире страсти.

Према новој кампањи, ако се возач одлучи на тајм аут, мора да одседи у возилу одређено време. За прекорачење брзине до 21 километар на сат, морају да прекину вожњу на 45 минута, за прекорачење од 21 до 40 километара на сат, и читавих сат времена.

„Разговарали смо са бројним возачима и тако дошли на идеју о тајм ауту. Кажу да новчане казне данас више немају утицај. Возачи их доживљавају као обичне рачуне - плате и забораве на њих. Са друге стране, стварно се нервирају ако морају да проведу сат времена у полицијском аутомобилу“, истиче саветник Елари Касеметс.


Полиција каже да се могућност замене новчане казне прекидом вожње примењује само на оне које први пут ухвате.


„Готово сви возачи који су овде провели време, заиста се смире. Чак и возе мало испод ограничења брзине, тако да мислим да се ово решење показало као исправно“, додаје Касеметс.


Међутим, ово није једино креативно решење естонске саобраћајне полиције. Од пре годину дана, полицајци уз новчану казну прекршиоцима деле и донорске картице, како би освестили возаче ризика повезаних са пребрзом вожњом.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Rodoljub

14.10.2019. 12:36

Код нас је битан искључиво приход у буџету, тако да неће то напредни дати. Па где Вас у свету полиција зауставља као код нас, и где то нема опомене, па ваљда је то део рада у локалној заједници.

Dragan Sweden

14.10.2019. 12:58

Najbolje bi bilo da za to vreme dok ih sprece da voze da im skuvaju hafu i spreme rucak.Od takvih arogantnih vozaca samo visoke novcane kazne a te pare usmeriti za lecenje obolele dece.

zmau

14.10.2019. 14:22

Ako ne reaguju na novčane kazne, to znači samo jednu stvar : novčane kazne su premale, i treba ih povećati.

Мица Хаубица

14.10.2019. 14:44

предлажем и коју партију покера са службеним лицем