ПУТИН ПОРУЧУЈЕ: Кад се код других појави хиперсонично оружје, Русија ће већ имати нешто савременије

Танјуг

13. 10. 2019. у 15:46

ПУТИН ПОРУЧУЈЕ: Кад се код других појави хиперсонично оружје, Русија ће већ имати нешто савременије

Фото МО Русије

Председник Русије изјавио je да ће када се код водећих армија света појави хиперсонично оружје Русија имати нешто новије
Председник Русије Владимир Путин изјавио je да ће до тренутка када се код водећих армија света појави хиперсонично оружје Русија већ имати нешто новије, јер научници раде на томе.

Путин је у интервјуу арапским медијима указао на то да Русија не може да не буде забринута због ситуације у међународној стратешкој стабилности и безбедности.

„То су очигледне ствари. Сједињене Америчке Државе су 2002. године изашле из Споразума о противракетној одбрани, који је, желим још једном то да нагласим, био камен темељац целог система стратешке безбедности у свету, јер је ограничавао могућности стварања противракетне одбране обе државе. Трамп нема везе с тим“, рекао је руски председник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Објављен снимак првог лансирања ракете „Х-35 уран“ са брода „Смерч“ (ВИДЕО)

Према његовим речима, смисао је био у томе да ниједна земља нема илузије да може да победи у нуклеарном рату.

„Они су изашли из тог споразума, трудећи се да осигурају себи очигледне стратешке предности, сматрајући да ће имати ракетни штит, а да га Русија неће имати. И да ће на тај начин постати веома рањива, а да ће САД и њихова територија бити покривени системом противракетне одбране“, рекао је Путин и додао да је још тада рекао америчким колегама да Русија још не зна како ће радити тај систем, те да неће трошити десетине милијарди на њега, али да ће одржавати стратешки баланс.

„Ми смо произвели и друго оружје, које за сада нико на свету нема. То су ракетни комплекси који не лете по балистичкој него по равној трајекторији, али хиперсоничном брзином. Хиперсонично оружје за сада такође нико нема. Оно ће се, наравно, појавити код водећих армија света, али и код нас ће се до тада такође нешто појавити. Ја већ знам шта, на чему наши научници, конструктори и инжењери раде“, рекао је Путин.

Руски председник је навео да је то довело до одређене трке у наоружању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Објављен снимак првог лансирања ракете „Х-35 уран“ са брода „Смерч“ (ВИДЕО)

„То је већ чињеница и нажалост то је тако“, додао је Путин.

Он је, такође, подсетио да су САД недавно иступиле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

„Такође, према мом мишљењу, то је погрешан корак, могло је то и другачије да се уреди. Мени су, узгред, разумљиве бриге САД. С разумевањем се према томе односим. Друге земље развијају тај вид наоружања, а Русија и САД су саме себе ограничили у томе. Ипак, раскидање Споразума није било потребно. Могуће су биле и друге варијанте развоја ситуације“, рекао је Путин.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета престао је да важи 2. августа, на иницијативу Вашингтона.

Трка у наоружању ништа добро неће донети

Трка у наоружању неће донети ништа добро свету, али Русија се неће увлачити у енормне буџетске трошкове, рекао је Путин, подсетивши да је Русија тек на седмом месту у свету по трошковима за одбрану.

„Ја вам, вероватно, нећу открити тајну, али можда ћу вас изненадити — Русија је на седмом месту по трошковима за одбрану. Саудијска Арабија је трећа, друге су САД које троше 716 милијарди и тражиле су чак 750 милијарди за следећу годину, а прва је Кина која је на нешто више од 777 милијарди. Не знам колико троши Саудијска Арабија, мислим да њен буџет за одбрану износи 59 милијарди. Затим Велика Британија, па Француска, па Јапан са 48,1 милијардом, према подацима које имам. Тек онда иде Русија са 48 милијарди“, рекао је руски председник.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Pitu Guli

13.10.2019. 16:26

To je istina, a istina je i da drugi nikada neće imati supersonično oružje.

Dragan

13.10.2019. 17:38

Kada bi sav taj novac išao za razvoj medicine, nauke, hranu, gde bi nam bio kraj...

Bata Kole

13.10.2019. 18:38

@Dragan - Bili bi Rajska bašta na zemlji, to bi nam bio početak u sadašnjosti i kraj u večnosti. Drugim rečima ispunili bi Božiju želju i plan, na Njegovo zadovoljstvo i na našu sreću.

Реално

13.10.2019. 18:41

@Dragan - Објективно, тај новац и иде у науку и медицину али се резултати (зло)употребљавају за производњу оружија. Вазда тако било ! Сетите се само "Нобеловог случаја" !

sas

13.10.2019. 19:24

@Dragan - @'Dragan' citiram: Kada bi sav taj novac išao za razvoj medicine, nauke, hranu, gde bi nam bio kraj... svrsen citat. Dragan Pa onda bi nam bio kraj! ........

edge

13.10.2019. 17:46

Rus naprave to iz prve ruke a kapitalisti napumpaju sve to. Dovoljno je samo jedno pogrešno lobiranje i da bace pare a da ni ne znaju da im oružje ne radi kako treba.

Bata Kole

13.10.2019. 18:33

Najveća opasnost ovoga sveta nije nuklearno oružje već suluda arogancija, oholost, nadmenost i neograničena gramzivost i svirepost, drugim rečima ovaploćeno zlo. Više se ne postavlja pitanje ko je jači, nego ko sme, a ko ne sme više da postoji. Ako neko misli da će ovaj svet beskrajno tolerisati one koji mu vekovima rade o glavi, taj se opako vara, uvek postoji kap koja će prelti čašu, a tada će biti kasno za sve. Zato ne smemo zakasnimo, moramo nešto da učinimo pre te poslednje kap, zna se šta.

RAČUNICA

13.10.2019. 21:19

@iz glave - Ако си глуп ниси луд, каже Мија Алексић у Маратонцима. Дакле, једни раде тако да се компаније и појединци обогате, а други раде да земља има корист. Сад ти види шта је ту исправно.

koje crne glave

14.10.2019. 07:47

@iz glave - E zato ste vi iyabrani kao 2. u anketi top ten po pitanju nemanja pameti i znanjaMali debeli ima par atomki i niko mu ni[ša ne može.Nema straha ni Rusija ni Ameri kad imaju po 7 hiljada atomki.Zamisli da Srbija im ajedno pet komada.da li misliš da bi ovo svetski hohštapleri potkupljeni od albanskog narkokartela toliko mentalno terorisali Srbiju.Isto mu dođe kad te neko ubije iz 3 metak i sa 100 metaka.E,zato je ova priča Amera i Rusa ko ima veći mlaćenje prazne slame.

Serbian

13.10.2019. 20:38

E moj Vlado,najveće oružje je ljudska pokvarenost i pohlepa a to imaju samo anglosaxonci.