У Калифорнија ће од 2023. године бити забрањена производња и продаја предмета од животињског крзна.


Закон, који је потписао гувернер Гевин Њусом, забрањује продају и израду одеће, ципела и ташни од животињског крзна, чиме је Калифорнија постала прва америчка држава која уводи такву забрану, преноси Би-би-си.


Изузетак су половни производи од крзна, кожа крава и јелена, оваца и коза, као и препариране животиње.


Казна за кршње закона биће 500 долара, а у случају поновљеног дела 1.000 долара.


Њусон је потписао и закон којим се забрањује учешће већине животиња у циркусима.


Законом је изузето учешће животиња на родеима, а не односи се ни на наступе припитомљених паса, мачака и коња у циркусима, пренео је АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прада од септембра без крзна


"Калифорнија је лидер када је реч о добробити животиња, а од данас то вођсво укључује забрану продаје крзна", навео је Њусом у саопштењу.


Групе за заштиту животиња, које су иницирале забрану производње и продаје предмета од крзна, поздравиле су одлуку гувернера.


Група Хумано друштво САД похвалила је у саопштењу гувернера и посланике Калифорније зато што су схватили да становници те државе не желе да њено тржиште доприноси потражњи за производима од крзна.


"Индустрија крзна сваке године узрокује патњу и смрт више од 100 милиона животиња широм света, а животиње на фармама су присиљене да живе у скученим кавезима, лишене могућности за нормалан живот, пре него што буду окрутно убијене гасом или струјом", истакла је председница групе Кити Блок.


Одлуку је критиковао портпарол Савета за информације о крзну Кит Каплан, рекавши да је то део "радикалне веганске агенде" у којој је забрана крзна првикорак за друге одлуке "о томе шта ћемо да носимо или да једемо".


Прошлог маја модна кућа Прада саопштила је да ће престати да употреблајва крзно од сезоне пролеће-лето 2020, док је британски Селфриџис најавио да ће забранити продају егзотичне животињске коже од фебруара наредне године.