УН ћате ће остати без плате

Ивана СТАНОЈЕВИЋ

недеља, 13. 10. 2019. у 07:50

УН ћате ће остати без плате

Пословање УН доведено у питање Фото ЕПА

Највећа светска организација у најдубљем буџетском дефициту деценије, не зна како даље.

ЗАПОСЛЕНИ у УН, како ствари стоје, неће добити плате у новембру. Генерални секретар ове организације, Антонио Гутерес, упозорио је да се УН налазе у "најдубљем буџетском дефициту у деценији". Уколико чланице под хитно не измире своја дуговања заједничкој каси, неће бити довољно кеша за исплату зарада. Прикупљено је, наиме, тек 1,8 од око три милијарде евра, колико износи буџет за ову годину. Недостаје цела трећина овогодишње финансијске конструкције.

Већина од 193 земље УН спада, додуше, у редовне платише. Тако је њих 129 уплатило све дажбине за 2019. годину. Парадоксално, међу државама које су, иако међу последњима, ипак измириле своја дуговања је и Сирија, захваћена вишегодишњим ратним дејствима. Још једна нелогичност: боље платише управо су сиромашније и мање земље, а "запиње" код неупоредиво богатијих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УН у најгорој финансијској кризи у последњих 10 година


Тако су се, међу онима које нису у потпуности измириле своје обавезе, нашле САД, одговорне за пуњење нешто више од петине касе УН, односно, њених 22 одсто. Највећи обвезник предводи и "црну листу" најнередовнијих платиша. Америчка мисија у УН, потврдила је да је Вашингтон буџету УН дужан 674 милиона евра, плус додатних 347 милиона које треба да обезбеди на име својих пређашњих буџетских обавеза.

Уплате Вашингтона касне, правдао се амерички званичник, јер се фискална година у овој земљи завршава 30. септембра. Шеф Беле куће, Доналд Трамп се, осим тога, жали да његова земља сноси исувише много буџетских обавеза и захтева реформе облигационог система у оквиру УН.

Осим САД, дужни су и Бразил, Иран, Израел, Мексико, Венецуела, Јужна Кореја, Саудијска Арабија и Уругвај. Јужна Кореја годишње треба да уплати 69 милиона долара, Мексико 39 милиона, а Израел 15 милиона долара. Иран дугује 12 милиона, а Венецуела 22 милиона.

Три земље ризикују да због огромног кашњења са уплатама изгубе право гласа у Скупштини УН. То су Комори, званично Савез Комора, суверена држава, острвски архипелаг у Индијском океану, Сомалија и Сао Томе и Принципе. То се дешава "кад је износ који држава дугује једнак чланарини из претходне две пуне године, или виши од тога".

Антонио Гутерес Фото ЕПА

Берлин је, насупрот листи дужника, већ у фебруару у целости измирио своју овогодишњу обавезу, од нешто мало мање од 155 милиона евра, што је округло шест одсто касе УН.

- Наш рад и наше реформе су угрожени - изјавио је Антонио Гутерес на састанку Одбора за буџет УН. - Проблем тока новца толико је велики да, без смањења потрошње спроведене у јануару, не бисмо били у могућности ни да финансирамо ни септембарски годишњи самит Генералне скупштине, који је окупио светске лидере. У основи ове финансијске кризе леже, међутим, акутни структурни проблеми, који захтевају што брже решавање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гутереш: УН понестаје новца, платите дугове

Гутерес, додаје, апелујући на чланице да што пре уплате колико су дужне да, због недостатка новца неће моћи да буде испоштована ни агенда конференција и састанака. Већ је септембарска генерална скупштина УН финансирана новцем који је претекао из ранијег периода, написао је Гутерес у писменом обраћању чланицама.

Немачки Дојче веле подсећа да регуларни буџет УН намирује трошкове за политичке, хуманитарне, економске и комуникацијске, као и пројекте за превазилажење сиромаштва. Војни, односно, мировни буџет Организације, који укључује војни персонал УН, финансира се одвојено.


СВАКЕ ГОДИНЕ СВЕ МАЊЕ

ДО краја септембра, државе чланице, платиле су само 70 одсто укупне своте за редован буџет. Портпарол УН Стефан Дижарик истиче да је лане у исто време било измирено скоро 80 одсто "касе". Генерални секретар Антонио Гутерес, затражио је хитне мере, укључујући даље смањење службених путовања и одлагање наруџби робе и услуга. Поред тога отказују се скупови планирани после радног времена, а конференције и други састанци ће се можда одложити или њихов обим "прилагодити".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

буки

13.10.2019. 10:21

Свакоме ко није уплатио новац укинути право гласа, самим тим и вета на одлуке, па не мора ни да плате. А и тај новац од уплата распоређујте домаћински, па ће дуже да траје.