Шамар за Макрона из ЕУ: Европосланици окренули леђа председнику Француске

Г. ЧВОРОВИЋ

четвртак, 10. 10. 2019. у 20:23

Шамар за Макрона из ЕУ: Европосланици окренули леђа председнику Француске

Емануел Макрон
Фото: ЕПА

Обрт у Европском парламенту, одбијена француска кандидаткиња Силви Гулар!
ПАРИЗ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ВЕЛИКИ ударац доживели су Француска, а самим тим и њен председник Емануел Макрон који настоји да буде лидер ЕУ, у четвртак у Европском парламенту када су посланици одбили кандидатуру Силви Гулар за европску комесарку.

Њој је био намењен велики портфељ који је обухватао унутрашње послове, индустрију, одбрану, свемирску политику, дигитална питања и културу! Чак 82 посланика су, међутим, гласала против номинације бивше француске министарке и европске посланице, док је само 29 било за.

Гулар није задовољила посланике још током својих прелиминарних писаних одговора, пре свега зато што се њено име помиње у две истраге које се односе на фиктивно запошљавање у оквиру њене странке Модем, због чега је била у обавези да врати ЕП 45.000 евра које је добио њен сарадник док је била европска посланица, иако је обављао партијске задатке.

Прозвана је и због тога што је добијала чак 12.000 евра месечно од труста мозгова "Бергруен", током 27 месеци, што укупно износи од 324.000 до 350.000 евра, и то за учешће у организацији неколико састанака и писање два извештаја по петнаестак страница.

Иако је истакла да против ње није подигнута оптужница, то јој није било довољно да прође.

Прочитајте још - УЈЕДИЊЕЊЕ ПРОТИВ "ИСЛАМИСТИЧКЕ ХИДРЕ": Макрон позвао целу нацију да јури терористе


- Примам к знању одлуку Европског парламента, поштујући демократију. Захваљујем се председнику Француске републике и Урсули фон дер Лајен на поверењу, као и свим посланицима који су гласали за мене - одговорила је Гулар поруком преко друштвених мрежа.

Француска ће сада морати да одреди новог кандидата, као што су то претходно урадиле Румунија и Мађарска. То је изазвало буру на домаћој политичкој сцени, па је тако Марин ле Пен поручила да је Француска изолована, а лидер левичара Жан Лик Меланшон да је исмејана. Јелисејска палата је нагласила да је Гуларова жртва политичких игара унутар Европске комисије.

Г. ЧВОРОВИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Мица Хаубица

11.10.2019. 14:54

није задовољила посланике, 82 против, а 29 за . . . треба то издржати