КОМЕНТАР: Курди

Небојша Станковић

10. 10. 2019. у 12:15

КОМЕНТАР: Курди

Небојша Станковић

Курди су изгубили више од 10.000 људи у сукобима са исламистима

НЕМА пријатеља, осим планина - каже курдска пословица. И нема народа, осим Курда, који је овако горку истину исцрпио из свакодневног дисања и ставио у реченицу свог постојања.

Наизглед великодушно, америчке трупе су се пре неколико дана у уредној колони повукле из свог војног утврђења на северу Сирије у близини границе са Турском, остављајући га Курдима, својим дојучерашњим савезницима у овом подручју. Али, повлачећи се, војници највеће војне силе оставили су те исте Курде да тумарају пустим улицама базе и спремају се за најављену војну офанзиву Анкаре која је у среду започела. Наравно, под идиличним називом "Извор мира".

Доналд Трамп је у недељу одлучио да брзо и не окрећући се оде из Сирије и своје најлојалније саборце у вишегодишњем сукобу са Исламском државом остави на милост и немилост турским снагама, које их одавно сматрају терористима које треба уништити.

Цинична порука америчког председника да их Курди "превише коштају" учинила је да цео народ од 40 милиона постане тек монета за поткусуривање. Курди су изгубили више од 10.000 људи у сукобима са исламистима, али отицање туђе крви никада није болно као сопствено, па је Трампово окретање леђа и поред свакојаких објашњења овог потеза, једноставно издаја савезника.

Прочитајте још - ТУРСКА ОФАНЗИВА У СИРИЈИ: Ердоган разговарао са Путином, жестока бомбардовања турске авијације и артиљерије (ФОТО + ВИДЕО)

Исто мисле бројни сенатори и генерали у Вашингтону, који су подигли глас упозоравајући да остављање Курда на чистини јесте забадање ножа у леђа, не само њима, већ упозорење сваком другом да САД са Трампом нису ни пријатељ, а ни саборац било коме у свету.

Да ли су Курди били наивни или им ништа друго није ни преостало осим да се вежу за САД у жељи да престану да буду "највећи народ без државе", како себе виде, за њих више није важно. Нажалост, већ су навикли да су им једини пријатељ планине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације