ДВЕ особе убијене су у среду у пуцњави испред синагоге у кварту Паулус, у немачком граду Халеу, у савезној покрајини Саксонији-Анхалт. Једна од жртава нађена је на плочнику тридесетак метара од синагоге. Две особе су тешко повређене.

Полиција је, недуго потом, ухапсила једног од најмање два нападача, који су побегли аутомобилом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Израелски председник шокиран "саветом" Јеврејима да не стављају капице

Напад се догодио на највећи јеврејски празник, дан помирења, Јом Кипур. У среду је и ручна граната бачена на јеврејско гробље.

У синагоги се у тренутку напада налазило око 80 верника, а нападачи су покушали да продру у богомољу. Како је полиција прецизирала, прва жртва је погинула у рафалном "решетању" локала са брзом храном недалеко од синагоге, а друга је упуцана код јеврејског гробља.

Полиција је апеловала на грађане да остану у својим домовима, односно, на радним местима и наредила да се привремено затвори главна железничка станица у граду са око 240.000 становника. Једна жена, која је видела цео напад, посведочила је да је видела мушкарца са шлемом и у војној јакни како пуца. Према писању листа "Тагесшпигел", нападачев шлем био је опскрбљен камером, па се претпоставља да би на друштвеним мрежама можда могао да осване напад, који је, по свој прилици, снимљен.


Фото Twitter
AP foto

AP foto