Судбина посланичког мандата супруге бившег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа, који је крајем маја поднео оставку на све политичке функције услед корупционашке афере „Ибица“, и након одлуке председништва бечког одбора странке да не може ући у посланичке клупе, остаје нерешена.

Иако се синоћ, одлуком председништва ФПО да се Филипи Штрахе не да посланички мандат у парламенту, странка није успела да се реши породице Штрахе.

Расправа око мандата Филипе Штрахе улази у следећу рунду, пошто је Министарство унутрашњих послова најавило да ће размотрити да ли Харалд Штефан, који треба да заузме мандат Филипе освојен у покрајини Беч, треба да искористи свој мандат освојен у регионалном изборном округу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Štrahe se povlači iz politike, "do rasvetljenja afere Ibica"

Уколико изборни органи утврде да Штефан треба, као што је најавио, да у скупштину уђе на основу мандата освојеног у регионалном округу, Филипа Штрахе улази у парламент преко покрајинске листе пошто је била на трећем месту кандидата.

Испоставило се да Штефан не може да бира преко које листе остварује свој мандат, већ да мора да користи диркетни мандат који је добио у регионалном округу Беч југ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Afera "Ibica" malo uticala na birače

Уколико Министарство одлучи да Штефан мора да искористи директни мандат Филипа Штрахе улази у парламент и седеће међу „непријатељима“ свог супруга, који су му чак суспендовали чланство у странци.

Иначе партија је, образлажући одлуку зашто не жели да да мандат Филипи, навела да мора да се расветли како је добијала велике своте новца за своје деловање као портпарол за заштиту животиња.

Хајнц-Кристијана и Филипа Штрахе, фото ЕПА

Штрахе је појаснио, преко фејсбука, да је његова супруга била задужена за друштвене мреже и да је захваљујући њој остварен велики успех у електронским медијима.

Већ дуже медији спекулишу да би Штрахе и његова супруга могли одлучити да оснују сопствену листу, а истраживања јавног мњења показују да би Штрахе могао рачунати са преласком цензуса.