Руска свемирска агенција „Роскосмос“ патентирала је свемирски брод који може да промени облик уколико му се приближи страни шпијунски сателит, наводи се у објашњењу уз опис патента који је предат Савезној служби за интелектуалну својину.

„Овај проналазак пружа могућност смањења видљивости свемирског брода променом области рефлектујуће површине соларног панела“, пише у објашњењу.

Идеја „Роскосмоса“ је да направи соларне панеле који се могу трансформисати из равног стања у полулопту, смањујући на тај начин област рефлектујуће површине и укупну видљивост свемирског брода. То је неопходно како би се летелица маскирала за стране сателите-инспекторе који могу да прођу поред, а да не примете свемирску летелицу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САД: Русија и Кина су претња за наше интересе у свемиру

Када шпијунски сателит оде на безбедну удаљеност, соларни панели се поново шире.

„На тај начин техничка могућност реализације и практични значај соларних панела не изазивају сумње“, закључују аутори патента.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички план за постављање оружја у свемир довешће до светске трке у наоружању

Сателити-инспектори су свемирске летелице које могу да се крећу у орбити, вршећи надзор са најмање могуће удаљености, бесконтактну техничку дијагностику и пресретање информација са других сателита.sputniknews.com