Протести у Украјини због плана о Донбасу: Узаврело у Кијеву

недеља, 06. 10. 2019. у 20:49

Протести у Украјини због плана о Донбасу: Узаврело у Кијеву
Више хиљада људи протестовало је у Кијеву против плана председника Владимира Зеленског да на истоку земље, где се воде борбе с проруским снагама, буду одржани локални избори, што виде као огроман уступак Русији

ВИШЕ хиљада људи протестовало је у недељу у главном граду Украјине Кијеву против плана председника Владимира Зеленског да на истоку земље, где се воде борбе с проруским снагама, буду одржани локални избори, што виде као огроман уступак Русији.

Украјина, Русија и посредници, Немачка и Француска, потписали су у уторак споразум с проруским борцима за отцепљење Донбаса на истоку Украјине који предвиђа одржавање локалних избора у том региону, где већ пет година траје сукоб између сепаратиста и украјинских снага, а у којем је погинуло више од 13.000 људи.

Многи сматрају да је потписивање овог споразума корак напред ка примени мировног споразума из Минска, који је потписан 2015. године под покровитељством Француске и Немачке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Упозорење немачког министра Зехофера: Опасност од новог избеглицког таласа


Споразум из Минска предвиђа да Украјина врати пуну контролу над својом границом са Русијом, али тек пошто региони с већинским руским становништвом добију широку аутономију и одрже локалне изборе.

Одредбе споразума из Минска о широкој аутономији наишле су на критике у Украјини, што је била препрека за реализацију споразума који Зеленски сада покушава да оживи.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације