САЈБЕР-РАТ ПРОТИВ САД: Ирански хакери напали америчке политичаре?

Бета

05. 10. 2019. у 23:20

САЈБЕР-РАТ ПРОТИВ САД: Ирански хакери напали америчке политичаре?

Depositphotos

Група хакера повезана са иранском државом покушала је да хакује е-адресе
Група хакера повезана са иранском државом покушала је да хакује е-адресе америчког тима за председничку кампању, владиних званичника и новинара августа и септембра, саопштио је "Мајкрософт".

Центар "Мајкрософта" за кибернетичку сигурност пратио је активност те групе која је више од 2.700 пута покушала да идентификује е-поруке корисницима "Мајкрософта", а "затим да нападне 241 налог", изјавио је у петак Том Барт, потпредседник те фирме, задужен за сигурност и поверење клијената.

Верује се да је та група "из Ирана и повезана са иранском владом".

"Циљани рачуни су повезани с тимом америчке председничке кампање, садашњим и некадашњим владиним званичницима, новинарима који покривају међународне политичке односе и познатим Иранцима који живе ван њихове земље", рекао је Барт.

Прочитајте још - Иран шпијуне ЦИА осудио на смрт?


На крају, дошли су до података о само четири рачуна, од којих ниједан није повезан с тимом политичке кампање или владе, тврди "Мајкрософт".

Техеран и Вашингтон су у све оштријем спору од маја 2018. године, када су се Сједињене Државе једнострано повукле из нуклеарног споразума с Ираном из 2015. године и поново успоставиле економске санкције против Ирана.

"Мајкрософтови" стручњаци за дигиталну претњу верују да мада ти напади нису "технички софистицирани", та група хакера је "изузетно мотивисана" и "способна да уложи значајна средства" да би постигла своје циљеве.

Хакери су претражили и нашли личне податке (попут е-маила) да би дошли до других, поверљивијих.

Фирма која је дизајнирала оперативни систем "Windows", који и даље у великој мери доминира на рачунарима широм света, открива такве нападе у настојању да обелодани "покушаје да се поремете демократски процеси", а и да би "подстакла све да буду буднији и пажљивије се заштите од те врсте ризика".

Главне интернет платформе, стручњаци за кибернетичку сигурност и америчке власти су у приправности уочи председничких избора 2020. године, страхујуц́и да ц́е се поновити скандал као 2016. године.

Операције манипулације јавним мњењем и покушаји мешања у гласачки листиц́ тада су вођени из Русије, делом и преко друштвених мрежа. "Фејсбук" је ове године затворио више од 2.600 лажних налога повезаних с Ираном, Русијом, Северном Македонијом и Косовом, одакле се покушавало да се утиче на јавно мњење широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације