ЧОБАНИН КОЈИ ЈЕ ПОСТАО КРАЉ ЈОГУРТА: Ако зарађујем ја, зарађују и моји радници

NovostiOnline

петак, 04. 10. 2019. у 11:06

ЧОБАНИН КОЈИ ЈЕ ПОСТАО КРАЉ ЈОГУРТА: Ако зарађујем ја, зарађују и моји радници

Фото: ЕПА

Хамди Улукаја звезда је у Сједињеним Америчким Државама
АКО зарађујем ја, зарађују и радници. Моја добит њихова је добит, а њихова срећа моја је срећа." Тако говори Хамди Улукаја. А шанса да је ико код нас чуо за Хамдија Улукају мала је.


Хамди Улукаја звезда је у Сједињеним Америчким Државама. Радник у џинсу, који је све што има стекао властитим рукама, но то је мање битно, није, уосталом, једини. Али је зато једини чија предавања – јер, Хамди Улукаја не може се одбранити од позива за предавања и гостовања у телевизијским емисијама – постају инстант хитови, пише "Слободна Далмација".


Људи једноставно не верују ономе што чују, не верују да то што чују и што им се необично свиђа говори капиталиста "тежак" две милијарде долара.


"Време је да признамо да уџбеник који већ 40 година користе водећи људи светског бизниса више није употребљив", казао је Хамди Улукаја на престижној конференцији ТЕД, одржаној ове године у Ванкуверу.


ПРОЧИТАЈТЕ И: НАЈСТАРИЈИ МИЛИЈАРДЕР НА СВЕТУ: Има 100 година и сваког дана иде на посао


Погрешно би било рећи да Хамди Улукаyа не верује у моћ бизниса, у Америку и њен сан, он га управо живи, али правила према којима он игра битно су другачија од оних које ми радо копирамо. Уосталом, обратите пажњу на следећу његову реченицу:


"Максимализовање профита како би од тога једину корист имали деоничари најглупља је ствар коју сам чуо у свом животу!"


Хамди Улукаја, у пословном свету познат и као "краљ јогурта", родио се 26. октобра 1972. године у Турској. У Анадолији, на обалама Еуфрата. У селу пуном пастира. И мали Хамди је, наравно, био пастир. И Курд. Национална, дакле, мањина у земљи која националне мањине, посебно Курде, баш и не трпи.


Рођен је негде на путу. Како су родитељи селили овце, тако је и он рођен – успут. Исто тако, није сасвим сигуран ни датум његовог рођења. Али се зна да је одрастао међу овцама и да је пре ичега на свету научио како се праве сир, кајмак и – јогурт.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

seljak LA

04.10.2019. 12:38

Ucite Srbi od gospodina CHobanina , nemojte samo da trpate u svoje dzepove. Ako ne ulazete ne mozete ni da zaradite.

"Има посла,ко хоће да ради" стајало је на улазу у drugosmrdijanski пакао.

04.10.2019. 14:20

Тешко да то зрнеце логике и разума може да допре, до домаћих и страних лопурди, злочинаца, криминалаца, бандита и олоша који се данас представљају као "успешни и сособни" бизнисмени у окупирој Србији. Но последице своје "недодорљивости",бахатости, безобзирности и безобразлука ће без сваке сумње неминовно осетити, на својим лобањама врло ускоро.....