Папа Фрања је именовао једног од водећих тужилаца за борбу против мафије за председника кривичног трибунала Ватикана у тренутку избијања новог скандала око наводних финансијских малверзација у срцу Свете столице.

Прочитајте још: НОВИ СКАНДАЛ У ВАТИКАНУ: Полиција прекинула хомосексуалне оргије; Папин саветник се предозирао

Ђузепе Пињатоне именован је јуче, два дана пошто је полиција извршила рацију у Апостолској палати и запленила документе и компјутере од државног секретаријата.

Претресене су и канцеларије Агенције за финансијски надзор Ватикана која је задужена за регистровање могуће прање новца и друге финансијске трансакције.

Прес служба Ватикана није желела да објави више навода о рацијама изузев да су засноване на извештају Банке Ватикана и канцеларије генералног ревизора о ранијим финансијским операцијама.

Прочитајте још: Ватикан не мења став о Косову

Часопис Еспресо наводи да се трансакције односе на ватиканске некретнине у Лондону. Часопис је објавио, како је навео, директиву ватиканске полиције свим запосленим у Светој столици у којој се извештава о суспензији пет запослених у Ватикану из предострожности.

Ватикански лист Осерваторе Романо осудио је објављивање те директиве уз слике и имена петоро људи, наводећи да се ради о "медијском блаћењу". У уводнику на насловној страни ватикански лист је навео да је истрага показала да делују финансијске реформе које је пре десет година покренуо папа Бенедикт XВИ.

Пињатоне се повукао у мају са места главног тужиоца Рима где је водио истраге о политичкој корупцији и организованом криминалу као и италијанску страну истраге о сумњивој смрти италијанског постдипломца у Египту.

Пре тога Пињаторе је био тужилац у Палерму и Ређо Калабрији где је водио главне антимафијске истраге о криминалним групама Коза ностра и ндрангета.

Кривични трибунал Ватикана бави се злочинима који се дешавају на територији Ватикана или укључују диполомате Ватикана. Кривични закон заснован је на италијанском кривичном закону са елементима црквеног права.