ЗАБОРАВИЛИ РАЗЛИКЕ: Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракета

Танјуг

четвртак, 03. 10. 2019. у 22:28

ЗАБОРАВИЛИ РАЗЛИКЕ: Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракета

Фото: принтскрин YouTube

Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракетних напада, какав тренутно имају само САД и Русија, изјавио је данас руски председник Владимир Путин
Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракетних напада, какав тренутно имају само САД и Русија, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

"Ми сада помажемо нашим кинеским партнерима да развију систем за упозорење од ракетних напада. Ово је веома озбиљна ствар, која ће драматично побољшати одбрамбене капацитете Народне Републике Кине", рекао је Путин на дискусионом форуму "Валдај", преноси ТАСС.

Он је додао и да изгледа да су САД "бар неколико година" радиле на развоју нове ракете, која потпада под Споразум о нуклеарним снагама средњег домета, док је он и даље био на снази.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVA KINESKA RAKETA: Ozbiljno oružje, ozbiljna poruka

Путин је на скупу говорио и о другим темама, укључујући ситуацију у Персијском заливу, Украјини, сукобу Саудијске Арабије и Ирана...

Он је рекао да верује да је украјински председник Володимир Зеленски искрен у намери да реши сукоб на истоку Украјине, у складу са својим предизборним обећањима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Ruska raketa nevidljiva za radar, ali izaziva užas kod onih koji je vide svojim očima

"Људи чекају да ово питање буде решено. Мислим да он то искрено жели, ово је његово искрено уверење или бар тежња. Тешко ми је да кажем у овом тренутку да ли ће то успети да уради, да ли ће моћи да се одупре онима који су против тог процеса", рекао је Путин.

Путин је предложио да се формира организација, у чијем раду би учествовале Русија, САД, европске и друге земље као би се решила питања у Персијском заливу.

Он је подсетио да је Русија дошла до идеје о развоју концепта за обезбеђивање колективне безбедности у Персијском заливу у јулу ове године, оценивши да је та идеја и даље актуелна због "насилне и непредвидиве ситуације у региону".

"Нудимо да оставимо по страни наше разлике и узајамне претензије како би, праткично од нуле, формирали организацију за безбедност и сарадњу у региону, која би укључила Персијске земље, као и Русију, Кину, САД, ЕУ, Индију и друге државе које су заинтересоване као посматрачи", рекао је Путин.

Он је позвао Иран и Саудијску Арабију да не користе територију Сирије као место сукоба.

Путин је рекао да зна да руководство Саудијске Арабије и Ирана жели мир и добробит сиријском народу.

" И ми их позивамо да се воде тим плементим мотивима и учине сваки могући напор како не би користили сиријску територију као место сукоба", поручио је Путин.

Председник Русије рекао је и да је уверен да ће бити немогуће решаати глобалне проблеме без учешћа азијских земаља.

У супротном, како је нагласио, било која решења, постигнута на неки други начин, не могу се сматрати легитимном.

Путин је истакао и да је Русија против формирања нових војних блокова и нагласио да је Асоцијација нација Југостичне Азије (АСЕАН) главна организација у Азији.

"Наш концепт је да не би требало стварати нове блокове, попут Северноатланске алијансе након Другог светског рата", рекао је Путин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mijo

05.10.2019. 19:40

Azija,Afrika,Bliski Istok, Juzna Amerika su doziveli mastuakre i kradje. Pa se moraju cuvati i pripremati!